központi telefon +36 20 341 60 69
Bejelentkezés 12-15 óráig: +36 20 584-2942
(ultrahang, biorez, lágy lézer, érszűkületkezelés, mofetta, lézersebészet)

gerinctorna

A mai kor embere sok olyan-életmódból fakadó mozgásszervi problémákkal küzd, amelyeket csak célzott, tudatos mozgással lehet kezelni. Ehhez szükség van egy betegség-megelőző (preventív) jellegű, biztonságos és hatékony mozgásterápiára.

A Gerincjóga a gyógytorna és különböző mozgásterápiák eszköztárát ötvözi a tradicionális jóga, mindezen belül a hatha jóga ismereteivel. A Gerincjóga célja a fizikai test egészségének helyreállítása anatómiai alapmozgásokra épülő gyakorlatsorokkal, ezáltal egy teljesebb és kiegyensúlyozottabb életszínvonal elérése. A Gerincjóga szerepe a megelőzés (prevenció), illetve utókezelés (rekreáció).

Harmonikusan erősíti és nyújtja az izomzatot, precíz, anatómiai szempontból átgondolt gyakorlatokkal biztonságosan és eredményesen alakítja a fizikai testet. Lépésről lépésre, módszeresen, az egyszerű előkészítő gyakorlatokból kiindulva készíti fel a testet a haladó szintű, nehezebb ászanákra (testhelyzetekre).

A különböző testhelyzetek, a jógaászanák anatómiailag tökéletes tartások. Az ászana szanszkrit szó, azt jelenti: testhelyzet. Általános értelemben az ászana kifejezés annyit tesz, hogy hosszabb időn át kényelmesen, ellazulva egy bizonyos testtartásban maradunk, vagyis „benne nyugszunk” a testhelyzetben.

Sok ászana az állatok természetes mozgásaira és testtartásaira, vagyis a természetből vett példákra vezethető vissza. Ennek megfelelően számos ászana állatok nevét viseli: „macska”, „őz”, „tigris”, „nyúl” stb. Az ászanák gyakorlásával kiválthatók azok a jótékony hatások, amelyek az állatokat arra késztetik, hogy ösztönösen felvegyék az adott testhelyzetet. Például: a mardzsari (macska) a test és a gerincoszlop nyújtására szolgál, a bhujangászana (kobra) az agressziók és érzelmek feloldására, a shashankászana (nyúl) a lazításra.

Az ászanák erős hatást gyakorolnak a testre és a szellemre. Hatnak az izmokra, az ízületekre, a légzésre, a szívműködésre, az idegekre, a keringési és nyirokrendszerre, az összes szervre és mirigyre, valamint az elmére, a tudatra, illetve a pszichére és az energiaközpontokra. Az ászanák erősítik és kiegyensúlyozzák a teljes idegrendszert, harmonizálják és stabilizálják a gyakorló lelkiállapotát. Segítségükkel elérhető a nyugalom, az elme békéje, az ellazultság, valamint a belső szabadság és béke érzése.

Az ászanák gyakorlása során döntő szerepe van a légzésnek. Csak a légzés és a mozgás összhangjának megteremtésével válhat harmonikussá a gyakorlatok végrehajtása. Az elmélyülő légzés élénkíti a keringést és az anyagcserét. Segítségével lényegesen jobban ellazíthatók az izmok, ha közben a feszült testtájékra összpontosítunk, és azt minden kilégzéssel tudatosan igyekszünk ellazítani.

A Gerincjóga és természetesen a többi jóga stílus élettani hatásai:

További információ:

Molnárné Kádár Mónika - jógaoktató
+36-30/396-2227, jogaklub.hu , info@jogaklub.hu

Gerincjóga foglalkozások:
Dunaújváros - Egészségház, Liget köz 7. I. emelet
Hétfő: 16:00-17:00 - Gerincjóga
Szerda: 16:00-17:00 - Gerincjóga

Kisapostag - Kultúrterem, Petőfi Sándor utca 63.
Csütörtök: 19:00-20:00 - Gerincjóga

© 2014 Egészségért Bt. / Dunaújváros, Liget köz 7. / telefon:+36 (25) 898-077 / E- mail: info@egeszsegert.hu