központi telefon +36 20 341 60 69
Bejelentkezés 12-15 óráig: +36 20 584-2942
(ultrahang, biorez, lágy lézer, érszűkületkezelés, mofetta, lézersebészet)

számítógépes talpvizsgálat

Élményeink és fájdalmaink forrása: a lábunk

„Testrészeink közül a lábunk sínylette meg legjobban, hogy az ember két lábra állt."

A 26 különféle csontból álló láb mérnöki mestermű. Erős szalagok, rövid kis izmok tartják össze, melyek köpenyszerűen burkolják körül. Ezek biztosítják a teherbírást és őrzik a talpíveltségét. A mai ember lába a helytelen gyermekkori cipőviselés, a túlsúly, és sok más ok miatt 'az ideális lábnak már csak torzképe. Ha a tartós igénybevételt nem bírja, boltozata megrogy, a hosszanti és haránt boltozat lesüllyed, ezért a láb belső oldala is érintkezik a talajjal.

A láb leggyakoribb rendellenességei:

A lúdtalp kórképe közismert. A boltozat megszűnése miatt a belső boka feltűnően kiáll. Ha a lúdtalp tünetei jelentkeznek, szükséges a boltozat alátámasztása betéttel. Ha jó a betét, a test súlya a betéten nyugszik, tehermentesítve ezzel a megfáradt tartószalagokat. A lúdtalpbetét állandó viselése legtöbbször megszünteti a panaszokat.
A boltozatos láb általában veleszületett, a lábközép alig, vagy egyáltalán nem érinti a talajt. Emiatt a testsúly a sarokra és az előlábra terhelődik. Bütykösödés és kalapácsujj társulhat hozzá. A harántboltozat süllyedés a leggyakoribb statikai lábhiba, nőkön majdnem minden nőnek van.
Néha már egészen fiatal korban elkezdődik. Következménye a bütyök és a kalapácsujj későbbi kialakulása, ezért is fontos a korai felismerés és az idejében alkalmazott talpbetét.

Hallux Valgus: E gyakori, sok ember életét megkeserítő elváltozásra még nem találtak jó magyar nevet. Az öregujj befelé, a kisujjak felé fordult helyzetét jelenti. A befelé álló bütyök felett található kis nyáktömlő a cipő nyomása miatt rendszeresen begyullad, ami igen fájdalmas. A gyulladás ráterjedhet a környező csonthártyára. A lesüllyedt harántboltozat miatt a talpon fájdalmas bőrkérgesedés képződik. A kalapácsujj pedig önmagában is szörnyű. Idejében alkalmazott talpbetét megelőzi a kialakulását.

A sarokfájáshoz egyértelműen a boltozatok süllyedése vezet. Mind a talpi szalag, mind az Achilles ín feszülés alá kerül. A problémát legtöbbször megoldja a talpbetét, mely a sarkat kissé megemelve csökkenti az ín feszülését.

Fájdalmas előlábnál a keresztboltozat megsüllyed, a láb három helyett két ponton támaszkodik, emiatt instabillá válik. A talpbetét kiegyensúlyozza a terhelést. Lúdtalp esetén a sarokcsontra a talpi szalag állandó húzása hat a talp felől, ezért az ín tapadásánál csonthártyagyulladás keletkezik, ami tartós fennállás esetén tüske szerű csont képződést okoz. Ez a sarokcsont sarkantyú, a túlfeszülés következménye.

A tyúkszem a láb egyik leggyakoribb elváltozása, mely nyomásra és ütésre is éles fájdalmat okoz. Tulajdonképpen bőrkeményedés, amely a láb túlterhelt részein alakul ki. A bőr ugyanis vastagabb hámréteg képzésével védekezik az ismétlődő nyomás és dörzsölés ellen. Megvastagodott bőrréteg nem csak a felszínen fordul elő, hanem a bőr alatt is, ahol egy kúp alakú magban végződik. Ez a bőr alatti csúcs nyomja az idegvégződéseket és kínzó fájdalmat okoz. Lyukas talpbetéttel tehermentesíthetünk.

A kalapácsujj legtöbbször a második lábujjon alakul ki, gyakran mindkét oldalon. A harántboltozat süllyedése miatt az ujjak zsugorodnak, ezzel V alakú csúcsot képeznek, felette fájdalmas tyúkszem alakul ki. Egyedi talpbetéttel megelőzhetjük kialakulását.

Lábunk-talpunk statikai hibái egyéb betegségeket, panaszokat is okozhatnak: a gyermekkori gerincferdülés, a felnőttek izom- és izületi fájdalmai, gerincpanaszai sokszor megelőzhetők az adott személy „ talpára szabott" egyedi talpbetéttel.

Az Egészségházban 1999 óta végzünk számítógépes talpvizsgálatot, melynek alapján egyénre szabott talpbetét rendelhető.

Vizsgálat: 2.000 Ft, melyet talpbetét rendelés esetén a betét árába beszámítunk.

A talpbetét árak:
Felnőtteknek: 8.000 Ft./pár
Felnőtteknek utánrendelés: 7.500 Ft./pár
Gyermekeknek:7.000 Ft./pár
Gyermekeknek utánrendelés: 6.200 Ft./pár
Sport talpbetét: 13.000 Ft./pár

Időpont egyeztetés: 25/502-621-es telefonszámon lehetséges, 10-14 óra között.

© 2014 Egészségért Bt. / Dunaújváros, Liget köz 7. / telefon:+36 (25) 898-077 / E- mail: info@egeszsegert.hu