központi telefon +36 20 341 60 69
Bejelentkezés 12-15 óráig: +36 20 584-2942
(ultrahang, biorez, lágy lézer, érszűkületkezelés, mofetta, lézersebészet)

testsúlykontroll

Legfontosabb teendők:

  • dohányzás mellőzése;
  • rendszeres fizikai aktivitás - legalább 30 perc naponta;
  • zöldségben gazdag, teljes kiőrlésű pékárut tartalmazó étrend, mérsékelt zsírfogyasztással;
  • elhízás kerülése;
  • vérnyomás legyen 140/90 Hgmm alatt;
  • az összkoleszterin legyen 5 mmol/l alatt.

A dohányzás elhagyásának szükségességét nem lehet elégszer hangsúlyozni. A dohányzásról leszokni semmiképpen sem egyszerű, még segítséggel is igen nagy elhatározás és akaraterő szükséges hozzá. Az Egészségházban olyan programot kínálunk Önöknek, amellyel a leszokáskor felmerülő számos mellékhatás (súlygyarapodás, idegesség, pótcselekvések) kiküszöbölhető, illetve a nikotin-éhség és a dohányzási szándék is jelentősen csökkenthető! Részletekért kattintson!

Ha a testtömeg-index 30 felett van, mindenképpen testsúlycsökkentés szükséges. A testtömeg index kiszámítása során a kilogrammban megadott testtömeget osztják a méterben mért testmagasság négyzetével, ez jó közelítéssel átlagos testalkatú felnőtteknél segít megbecsülni a tápláltsági állapotot. Fontos azonban figyelembe venni a haskörfogatot is: férfiaknál 102 cm alatti, nőknél 88 cm alatti értékre kell törekedni.

A rendszeres, napi 30 perces, közepes intenzitású testmozgásnak kiemelkedő hatása van. Érdemes a lift helyett a lépcsőt használni, egy-két buszmegállónyi távolságot gyalog megtenni. Olyan sporttevékenységet érdemes választani (intenzív gyaloglás, kirándulás, úszás, kerékpározás, tánc, labdajátékok), amely örömet okoz, és lehetőleg családdal, barátokkal együtt végezhető. Amennyiben komolyabb edzést tervez valaki, a háziorvos és sportszakember tanácsát is érdemes kikérni. A jól kivitelezett mozgásprogram "mellékhatása" a testsúly csökkenése, és a javuló önbizalom.

Ha nem sikerül a kívánt koleszterin, vércukor, vagy vérnyomás értéket életmód-változtatással elérni, akkor gyógyszeres kezelésre is szükség van, de a gyógyszeres terápia sem elegendő önmagában, az életvitel megváltoztatása ez esetben is ugyanolyan fontos. Gyógyszeres terápia megkezdése előtt mindig egyeztessen kezelőorvosával.

© 2014 Egészségért Bt. / Dunaújváros, Liget köz 7. / telefon:+36 (25) 898-077 / E- mail: info@egeszsegert.hu