Influenza: itt a járvány

Az ÁNTSZ adatai szerint hazánkban is egyre többen fordulnak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az Országos Epidemiológiai Központ megerősítette, a környező országokhoz hasonlóan Magyarországon is támad az influenzajárvány.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján, Magyarországon 2016 januárjának utolsó hetében az azt megelőző hét adataihoz képest 69 százalékkal, azaz több mint 18 ezerrel többen keresték fel orvosukat influenzaszerű tünetekkel. Az egy héten belüli megbetegedések száma meghaladta a 15 ezres küszöbértéket, ami  azt jelenti, hogy hazánkban is megjelent az influenzajárvány.

A legtöbb influenzás beteg Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében fordult orvoshoz, Tolna és Veszprém megyében az országos átlaghoz képest még viszonylag alacsony az influenzás esetek száma.

A vírus egyelőre a 15-34 éves korosztályt támadja a leginkább, de az elmúlt héten jelentősen nőtt a 3-5 éves influenzás kicsik száma. Egyelőre a 60 év felettieket érinti a legkevésbé az influenzajárvány.

Ezek az influenza legjellemzőbb tünetei:

  • láz
  • köhögés
  • torokfájás
  • orrdugulás, orrfolyás
  • izom-, és ízületi fájdalom
  • fejfájás
  • fáradtság
  • hidegrázás.Az influenza lappangási ideje általában 1-4, de maximum 7 nap. Megfelelő kezelés esetén szövődmény nélkül, magától gyógyul. A betegség leggyakrabban az 5-24 éves korosztályban fordul elő.

Rendkívül fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor mindenki maradjon otthon, és a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz.

Kétségtelen, hogy a vírusos megbetegedések ilyenkor szaporodnak, aminek oka az is, hogy vitaminkészletünk csökkenése – kiürülése miatt az immunrendszerünk gyengült. (Nagyon sok mindennel ártanak – ártunk a védekezőképességünknek). A tömeges (?) megbetegedések fokozzák a fertőződés veszélyét. Kérdés, hogy meg kell- e ijednünk? Valóban veszélyes-e a betegség, veszélyesek vagy hasznosak a betegségek? Én nem vagyok ijedős – ezért – beteg sem szoktam lenni.

A fentebb felsorolt „influenza tünetek” az egyszerű megfázásoknál is jelentkeznek, ezért kérdés, hogy az „influenzaszerű tünetek” szaporodása valóban a veszély jele-e.

Kérdés az is, hogy valóban veszélyes-e? Az ijesztő (ijesztgető) adatok mögött valóban az influenza áll-e, vagy az egyéb betegségek szokásos – évszakhoz kötődő – gyakorisága?

Tavaly volt járvány, előtte közel 10 évig nem volt számottevő az influenza. Igaz, ez mindig tavasszal derült ki, amikor a védőoltásokat már kiosztották.

Úgy gondolom, hogy az előző évi vírustörzsekből készített vakcina nem igazán hat az igen változó aktuális vírusokra.
Magam az immunrendszer erősítését – és nem a védőoltásokkal való gyengítését javaslom.
De ha valakit biztonságba ringat, akkor ne hagyja ki!

Dr. Kemény János

Leave a reply