Az UV sugarak biológiai hatása

Az UV-B sugarak legfontosabb feladata a D vitamin képzés.


Közismert, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez, de a legújabb kutatási eredmények szerint számtalan más jótékony hatása is van: szépíti a bőrt, javítja a keringést, fokozza a vérképző szervek működését, egyes anyagcsere-folyamatokat is pozitívan befolyásol, ezáltal javítja szervezetünk általános állapotát és ellenálló képességét. Kimondottan jótékony hatású lehet bizonyos bőrbetegségek esetében is, elsősorban a pikkelysömörre, mitesszeres, pattanásos bőrre.

A D-vitamin a kalcium és foszfor felszívódásához és beépüléséhez szükséges, ami elengedhetetlen a csontok egészséges fejlődéséhez. Hiánya felborítja a szervezet kalcium- és foszforháztartását, és hosszú távon csontrendszeri rendellenességeket (például csontsűrűség-csökkenést, csontlágyulást vagy csontritkulást) okozhat.

Az UV-B sugárzás ugyanakkor gyulladás keltő. Néhány órával a napozás után erős bőrpírt okoz, sőt, ha túl nagy dózis érte a bőrünket, a gyulladás hólyagképződéssel is járhat. Ennek a következményei a hámlás után keletkező nagy barna szeplőfoltok, amelyek gyakran semmilyen módszerrel nem halványíthatók, és örökre megmaradnak.

Az UV-B sugárzással keletkező barnaság nem tartós, úgyhogy nem érdemes ezt a veszélyt vállalnunk. Ezért nem tanácsos a napozás 11 és 15 óra között, ugyanis ilyenkor az UV-B sugarak a legintenzívebbek.

Az UV-A sugarak hatására gyulladás nélkül alakul ki a szép és tartós hőn áhított barna szín. Azonban ez a fény is ártalmas lehet, hiszen, ha túlzásba visszük szaruhártya és a kötőhártya gyulladást, a bőr korai öregedését, és nem ritkán bőrrákot okozhat Különösen veszélyes tükröződő felületek mellett napozni (vízpartok, havas felületek), mert ilyenkor a fény megsokszorozódik. A legmerőlegesebb útvonal délidőben van, ezért sem ajánlott ilyenkor a napozás. Végül: ne felejtkezzünk el arról a mérhetetlen energiáról és töltésről, amit a napfény biztosít a számunkra. Nem véletlen, hogy azokban az országokban, ahol magas a napsütéses órák száma, a depresszió és az idegesség szinte ismeretlen fogalmak.

Leave a reply