• Dunaújváros, Liget köz 7.
  • info@egeszsegert.hu
  • Bejelentkezés munkanapokon 12-15 óráig: +36 20 584 2942
  • Itt a tavasz, jön az allergia

    Az allergiás betegségek előfordulása évek óta egyre nő, s ez nem csak hazánk lakosságát érinti.


    A ’90-es évek közepén az Európai Allergiás Fehér Könyv adatai szerint a betegségek előfordulási gyakorisága az alábbiak szerint alakult:

    • allergiás szénanátha 20%
    • allergiás asztma 3-13%
    • allergiás bőrgyulladás 10-12%


    Az allergia okairól
    Nagy viták folynak arról, miért emelkedik világszerte folyamatosan az allergiás betegek száma, miért beszélhetünk civilizációs betegségről.

    Meghatározó szerepet tulajdonítanak az alábbi körülményeknek:

    • városi életforma, zsúfoltság, rohanó élettempó, stressz;
    • lakáson kívüli levegőszennyezettség: ipari, motorizációs, mezőgazdasági (gyomnövények szelekciója, növényvédő szerek alkalmazása) ártalmak;
    • lakáson belüli ártalmak (dohányfüst, ragasztó-, festékanyagok, pl. formaldehid, lindan), penészgomba, poratka;
    • táplálkozási szokások – anyatejes táplálás visszaszorulása, rostokban vitaminokban szegény étrend, élelmiszer-adalékok, állati zsiradékok;
    • lakáskörülmények – központi fűtés, légkondicionáló berendezések, hermetikusan záró nyílászárók, vasbeton szerkezetek, padlószőnyegek, tapéták elterjedése következtében a páratartalom növekedése, hőhidak kialakulása.

    Hazánkban reprezentatív vizsgálatokat végeztek annak kimutatására, hogy egyes anyagok csökkent fogyasztása – mint pl. a flavonoidok – lényeges szerepet játszik a civilizációs ártalmak terjedésében. Ezek hiánya – antioxidáns és gyökfogó tulajdonságuk révén – szerepet játszhat az allergiás betegségek kialakulásában. Nemzetközi adatokkal összehasonlítva a hazai flavonoidbevitel alacsonyabb, mint a japán, horvát, holland, dán lakosság által fogyasztott mennyiség, mely a táplálkozási szokásaink megváltoztatására ösztönöz.

    Örökletes tényezők
    A genetikai kutatások felgyorsulásával sikerült a hörgőérzékenység, illetve a magasabb IgE-szint kialakulásáért felelős géneket feltérképezni az emberi 5. kromoszómán. A családi allergiás betegségek halmozódása is gyakran megfigyelhető, így allergiás szülők gyermekére fokozottan érdemes odafigyelni allergiaprevenciós célzattal.

    Ilyen esetekben biztosítani kell:

    • a dohányfüstmentes környezetet;
    • az allergénmentes lakást;
    • a kizárólag anyatejes táplálást, lehetőleg 6 hónapos korig;
    • a valódi hipoallergén tápszer alkalmazását 1 éves korig;
    • a tej-, tojás-, hal-, fehérjetartalmú táplálék adását lehetőleg csak 1 éves kor után.

    Forrás: informed.hu

MyMail WordPress Plugin free