• Házi praktikák leégés ellen

  Nagyon kellemetlen tud lenni, ha minden igyekezetünk ellenére mégis leégünk a napon – mit kellemetlen – fájó! De vannak házi praktikák leégésre


  Gyors segítség kell, ebben pedig olykor a házi praktikák a legjobbak. Sajnos sokszor előfordul, hogy saját hibánkból, vagy önhibánkon kívül leégünk. Elég ehhez, ha rosszkor tartózkodunk hosszú ideig a tűző napon, nem tudunk árnyékba vonulni, amikor perzsel.

  Az is lehet, hogy véletlenül elalszunk a strandon – elég egy rövid időre is, máris kész a baj. Bizony kellemetlen szembesülni az eredménnyel, különösen, hogy sokszor még a mozgás is fájhat. Ha pedig rágondolunk az éjszakára, amikor leégett bőrünkkel az ágyba kell feküdnünk, égnek áll a hajunk. Gyors segítségre van szükség, amely enyhíti a fájdalmat és nyugtatja a bőrt. Szelíd gyógymód is létezik rá, nem szükséges azonnal a gyógyszertárba rohanni, különösen, ha nincs a közelben. Elég, ha van néhány dolog kéznél. Mik ezek?

  1. Házi praktika – Ecet
  Kiváló lehet például az ecet. Lehet sima vagy almaecet is. Szükségünk lesz egy spray-ként használható műanyag flakonra is. Töltsük meg a flakont ecettel, és spricceljük szét a testünk leégett területeire. Az arcunk kisebb felület, ezért vattapamacsra fújjuk rá az ecetet és töröljük körbe vele az arcot. A műveletet ismételjük meg többször is egy nap, amikor újra fokozottan érezzük az égető érzést.

  Hogyan működik?
  Az ecetes borogatás azért jó, mert az ecet-sav nyugtató hatással van a megégett bőrre és hidratálja is. Nemcsak jobban érezzük majd magunkat tőle, de kisebb az esélye annak is, hogy a bőr levedlik. Természetesen egyéb előnyei is vannak: olcsó és hatékony, természetes, nincs illata. Az ecetet mindenesetre tartsuk olyan helyen, ahol a gyerekek és a háziállatok nem férhetnek hozzá. Ne használjunk olyan spray-flakont, amelyben előzőleg valamilyen, egyéb kémiai anyagokat tartalmazó folyadék volt. Amennyiben az ecetes megoldás nem használ, és a bőrön kiütések, hólyagok jelentkeznek, forduljunk orvoshoz, mert az égés ebben az esetben súlyosabb fokú!

  2. Házi praktika – Tejföl, tej, kefir
  A bőr regenerálása fontos leégéskor. Ez tejtermékekkel is megoldható. Egy liter tejet felmelegítve keverjünk össze néhány kanál mézzel, és öntsük bele a fürdővizünkbe. Kefirrel is készülhet a nyugtató recept, ha nincs tej: fél deci kefir, 50 milliliter író és 2 evőkanál méz kell hozzá. A tejfölös pakolás is alkalmas a leégett bőrre, de magas a zsírtartalma, és kevésbé jut levegőhöz alatta a bőr, mint ha írót használunk az égett testfelületek borogatásához. Utóbbi nyugtató hatásán túl hűti is a bőrt, ezért több szempontból is kiváló házi praktikának számít.

MyMail WordPress Plugin free