• Dunaújváros, Liget köz 7.
 • info@egeszsegert.hu
 • Bejelentkezés munkanapokon 12-15 óráig: +36 20 584 2942
  • 13 DEC 16
  • 0
  A fokhagyma elpusztítja a baktériumokat

  A fokhagyma elpusztítja a baktériumokat

  A fokhagyma csaknem csodaszer, a népi bölcsesség régóta használja minden nyavalya ellen és ördögűzésre. A koppenhágai egyetem egyik fiatal kutatója a fokhagyma baktériumellenes hatásáról közölt tanulmányt.

  Az agresszív, sok antibiotikumnak ellenálló fertőzések az egész világon egyre növekvő gondot jelentenek. Egyre több olyan új gyógyszer kifejlesztése szükséges, amely még hatásos ellenük.

  Ismeretes, hogy a fokhagyma egy olyan hatóanyagot tartalmaz, amely semlegesíti a rezisztens baktériumokat, kommunikációs rendszerük blokkolása révén. Ez a kémiai anyag az ajoen, mely megakadályozza a rhamnolipid nevű toxin kiválasztását, amely viszont elpusztítja az immunrendszer számára nélkülözhetetlen fehérvérsejteket.

  A baktériumok összecsapódva biofilm burkot alkotnak, így válnak rezisztenssé. A kutató főleg a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium viselkedését tanulmányozta, mely például az idült lábszárfekélyből és számos műtét utáni sebfertőzésből tenyészthető ki, de például tüdőgyulladást is okoz.
  Az ajoen hozzájárult a szokásos antibiotikum kezelés eredményességéhez, de önmagában kevésnek bizonyult. Különben pedig olyan csekély mennyiségű ajoene található a fokhagymában, hogy naponta 50 fokhagymát kellene megenni a hatás eléréséhez. Az ajoene és antibiotikum együttes alkalmazása azonban laboratóriumi körülmények között, egérkísérletben a baktériumok 90%-át elpusztította. Számos természetes anyag gyógyszerként hatásosnak bizonyult, a taxol például az emlőrák kezelésében, egy faféreg fajtából kivont anyag, az artemisin pedig a malária ellen.
  A természet igen jó kiinduló pont a gyógyszerek kifejlesztésében, az új gyógyszerek kétharmada természetes anyagokon alapul.

  Forrás: University of Copenhagen

  Leave a reply →

Photostream

MyMail WordPress Plugin free