Általános nőgyógyászati vizsgálatok

A nőgyógyászati szűrővizsgálatok – méhnyakszűrés, emlő- és petefészek-vizsgálat – fő célja a daganatos betegségek kialakulásának elkerülése. A szűrés történhet a hagyományos módon, vagyis a rákmegelőző állapotok felismerésével, de lehetőség van az elsődleges megelőzésre is a genetikai hajlam kimutatásával. Az alábbiakban felsorolt szűrővizsgálatokat akkor is ajánlott éves rendszerességgel elvégeztetni, ha valaki teljesen panasz- és tünetmentes. A daganatos és nem daganatos eredetű elváltozások hatékony kezelésében kiemelt jelentőségű a betegségek minél korábbi felismerése. Ha ez megtörténik, az időben elkezdett kezelés megelőzheti a további, súlyosabb rendellenességek kialakulását, illetve késleltetheti ezek megjelenését. A nőgyógyászati szűrővizsgálatoknál elsősorban a rosszindulatú daganatos betegségek azonosítása a cél, de felderíthetőek a bizonytalan eredetű alhasi fájdalmak, a petefészekciszták, a szexuális úton terjedő betegségek, továbbá a különféle gombás és bakteriális fertőzések által okozott gyulladások hátterében álló okok is. A daganatos betegségek esetében fokozott kockázatnak lehetünk kitéve, ha örököltük az adott kórképre való erősebb hajlamot. Erre egyrészt a családfa vizsgálatából lehet következtetni (a családban az átlagosnál gyakrabban előforduló betegségek feltérképezésével), másrészt lehetőség van az egyéni kockázat becslésére is, célzott géndiagnosztikai vizsgálatokkal. Az egyénre szabott kockázat megismerésével egészen korai fázisban felismerhető az örökletes rákbetegségek jelenléte, ami elősegíti a mielőbbi gyógyulást.

Méhnyakrákszűrés
A legnagyobb biztonsággal a méhnyakrák szűrése végezhető el a méhnyak felszínéről és a nyakcsatornából vett kenet sejttani vizsgálatával. A hagyományos vizsgálat kiegészítéseként kimutatható a HPV-vírusfertőzés is. Panaszmentesség esetén évente legalább egyszer ajánlott a nőgyógyászati vizsgálat. Ennél sűrűbb vizsgálatra azoknak van szükségük, akiknél a korábbi szűrővizsgálatok során rákmegelőző állapotot sikerült igazolni. Ugyancsak gyakoribb ellenőrzést igényelnek azok, akiknél már előfordult más nőgyógyászati daganat, aki rendszeresen dohányzik, vagy egyéb, nemi úton terjedő fertőzése volt – különös tekintettel a magas kockázatú HPV-fertőzésre.

Emlővizsgálat

Az emlő szűrővizsgálata elsősorban tapintásos vizsgálattal zajlik. Az emlő mirigyállománya a menstruációs ciklus első felében tapintható át a legkönnyebben, ezért célszerű mindezt a menstruáció utáni első hét végére időzíteni. Az emlő vizsgálatát időnként otthon is célszerű elvégezni, lehetőleg a fent említett ciklusszakban. Az emlőrák kialakulására negyvenéves kor alatt viszonylag kicsi az esély, a mammográfiás vizsgálatok elvégzését ezért ennél fiatalabb életkorban nem is javasolják. A mammográfia hazánkban a 45 és 65 év közötti nőknek ajánlott kétévente, fiatalabb életkorban viszont csak akkor, ha a családi, esetleg az egyéni kórelőzmény ezt szükségessé teszi (ilyenkor ultrahangos emlővizsgálat is végezhető).

A méhtest vizsgálata
A méhtest vizsgálatát – az emlőhöz hasonlóan – szintén tapintással végzik. Ennél a szervnél fiatalabb korban a jóindulatú méhizomdaganatok (miómák) a leggyakoribbak, amelyeknek elsősorban a családtervezés során van jelentősége. Előfordulása megnehezítheti a teherbeesést, emellett fokozhatja a vetélés kockázatát. A méhizomdaganatok egyes esetekben menstruációs panaszokat, például erősebb vérzést és deréktáji fájdalmakat is okozhatnak. A kisebb méretű és panaszokkal nem járó méhelváltozások az előbbiekkel szemben semmilyen kezelést nem igényelnek.

Petefészek-vizsgálat
A petefészek vizsgálata tapintással túlságosan körülményes, másrészt a tapintható petefészek-daganat és a már kialakult panaszok esetén a tumorok közel fele már nem gyógyítható. Itt emiatt elsősorban az ultrahangos vizsgálatoknak jut kiemelt szerep. Ha a családban korábban már előfordult petefészekrák, esetleg az egyéni kórelőzményben van erre utaló adat, akkor áramlásvizsgálattal egybekötött hüvelyi ultrahangvizsgálatra és a különféle daganatjelző anyagok (biomarkerek) vérből történő kimutatására is szükség lehet.

Leave a reply