• Dunaújváros, Liget köz 7.
 • info@egeszsegert.hu
 • Bejelentkezés munkanapokon 12-15 óráig: +36 20 584 2942
 • Az illatosított toalett papír hüvelyszárazságot okozhat

  A hüvelyszárazság a menopauza után gyakran okoz tüneteket, de bármely életkorban megjelenhet. Az ösztrogén szint a ciklus során normálisan változik, az életkorral, szülést követően és szoptatás idején is.

  A petefészkek eltávolítása, daganatos betegség esetén a sugárkezelés, egyes autoimmun betegségek, vagy maga a kemoterápia is hasonló változással jár. Egyes immunbetegségek és a dohányzás is csökkentik a hormontermelést. A hüvely falában, a nyálkahártyában vannak azok a sejtek, amelyek a nedvességet termelik, működésük érzékeny az ösztrogén szintjére.

  Egyes allergia ellenes szerek és nátha során alkalmazott gyógyszerek csökkenthetik más testtájakon is a nyáktermelést, akár a hüvelyben is. Az ösztrogén ellenes kezelés, amelyet mellrákban szoktak alkalmazni, szintén hüvelyszárazságot idézhet elő.

  A hüvely normális savasságát befolyásoló vegyszerek, intim zuhanyok irritációt, ennek következtében hüvelyszárazságot okozhatnak.

  A hüvelyszárazság helyi ösztrogénkezelése általában hatékonyabb, mint szájon át szedett vagy tapasz formájában alkalmazott hormonkezelés. A kezelés során kisebb dózissal jobb eredmény érhető el. Kevés hormon szívódik fel a keringésbe, nem csökkenti a normális tesztoszteron termelést, viszont csökkenti húgyúti fertőzés kockázatát.

  Amennyiben a menopauza más tünetei is fennállnak, érdemes inkább a szisztémás (általános) kezelést választani.

  Kiegészítő kezelésként foglalkozni kell a síkosítással is. Számos készítmény kapható recept nélkül, de a megfelelő kiválasztásához érdemes kikérni nőgyógyásza véleményét.

  A természetes síkosításhoz lelki ráhangolódás is szükséges az együttlétek során. A rendszeres testi kapcsolat javítja a hüvely nyáktermelését.

  A hüvelyt irritáló hüvelyzuhanyok, öblítők, kézkrémek, illatos és antibakteriális szappanok, habfürdők, valamint az illatosított toalett papírok ronthatják a megfelelő nyáktermelést.

  Forrás: health.com

MyMail WordPress Plugin free