• 30 NOV 16
  • 0
  Az érszűkület megelőzhető, sok esetben gyógyítható

  Az érszűkület megelőzhető, sok esetben gyógyítható

  A köztudatban az érszűkületet a végtagzsibbadással vagy a végtagok hidegségérzésével és fázásával kötik leginkább össze, és a terhelésre jelentkező lábfájdalmat kevéssé tartják számon, pedig valójában ez utóbbi tünet a jellemző erre a betegségre.


  Az érszűkület a verőerek – artériák üregének beszűkülése, zsír és mészlerakódása miatti merevvé válása. Emiatt csökken a keringő vér mennyisége, következésképpen csökken az szövetek tápanyag és oxigén-ellátottsága. Ez kezdetben járáskor kialakuló lábfájáshoz, súlyosabb esetben a szövetek elhalásához is vezethet.

  Milyen tünetek esetén gondoljunk érszűkületre?


  Lábfájás: a legjellemzőbb tünet. Terhelésre – pl. gyaloglás, lépcsőzés – jelentkező feszítő vagy görcsös lábikra, -lábszár vagy combtájéki fájdalom, mely pihenésre múlik. Kezdetben e tünet csak nagyobb megterheléskor – hosszabb gyaloglásnál, sietésnél – jelentkezik. Később, az érszűkület előrehaladtával a fájdalom nélkül megtett távolság egyre csökken. Mozgásszervi betegségek gyakran egészen hasonló tünetekkel járnak, ami késleltetheti a diagnózist.

  Hideg végtagok: a nagy erek keringési zavarára nem jellemző, leginkább kis ér keringési zavar esetén lép fel ez a tünet. Az elégtelen kis ér keringésre utaló jel lehet a kezek, lábfejek hűvössége. A h idegség érzés, a zsibbadás mellett azonban gyakori tünete a cukorbetegség szövődményeként fellépő idegi károsodásnak is.

  Töredezett körmök: elégtelen kis ér keringés gyakori tünete.

  Végtagi fekély: mind a lábakon mind a kezeken akár traumára akár anélkül kialakuló nem, vagy nem megfelelően gyógyuló sebek, fekélyek súlyos tünetet jelentenek, és érszűkület irányában azonnali kivizsgálást követelnek- különösen dohányosokban, cukorbetegekben. Az érbetegségek az egész érrendszer területét érinthetik, emiatt egyidejűleg fennállhat a szívkoszorúerek vagy az agyat ellátó erek betegsége is.

  A korábban szívinfarktust vagy agyi infarktust szenvedett betegeknél az érszűkület tüneteit különösen komolyan kell venni!

  Mit tegyünk a tünetek észlelése esetén?Érszűkületre utaló tünet vagy akár már gyanújel esetén is indokolt az orvosi kivizsgálás. Az Egészségházban Dr. Kemény Ildikó végez arteriográfiás vizsgálatot).

  Nagyfokú panaszok esetén érsebészeti vizsgálat szükséges. A korai felismerés nagyon fontos az időben megkezdett kezeléshez. A betegség következményei súlyosak lehetnek- akár végtag amputáció is.

  A kivizsgálást követően gyógyszeres kezelés, súlyosabb esetben érfestés, érsebészeti beavatkozás elvégzése jön szóba.

  Nem nélkülözhető az életmód drasztikus változtatása sem.

  Az Egészségházban elérhető érszűkület kezelési lehetőségek gyakran csökkentik vagy szükségtelenné teszik az erős hatású gyógyszereket, szerencsés esetben még a műtétet is:

  Bővebb felvilágosítás és bejelentkezés: 20/ 584-2942.

  (Munkatársunk hétköznapokon 12-15 óra között fogadja hívását.)

MyMail WordPress Plugin free