Az elmúlt napokban – érthetően – sokan sokféle kérdéssel kerestek meg. Tekintélyes részükből az aggodalmat éreztem ki (teljesen érthetően) és gyakran tájékozatlanságot is. Bár nagy barátunk a GOOGLE mindenről informál, mégis hasznosnak gondolom, ha a gyakoribb, vagy fontosnak vélt kérdésekre – utána olvasva, összegezve és saját gondolataimat tapasztalataimat hozzáadva – válaszolok. Ha válaszaim már unásig ismertek, tekintsék ismétlésnek.

Egy adott kérdésre kattintva lenyílik a válaszunk. Várjuk további kérdéseiket az info@egeszsegert.hu mail címre. Nem tudunk minden kérdésre egyenként válaszolni, (hiszen nagyon sok hasonló kérdés van), de igyekszünk folyamatosan feldolgozni és bővíteni a tájékoztatónkat.

Van-e okunk félelemre?

Természetesen, igen. Azért is, mert a félelem óvatosabbá és fegyelmezettebbé tesz, másrészt mert egy nem jól ismert és nem veszélytelen betegségről van szó.

Ha a kérdés az, hogy pánikoljak-e, akkor a válaszom: természetesen nem. Mert a pánik kontrollálhatatlan, akadályozza a józan helyzetelemzést és az észszerű cselekedetet.

Hiszen:

  • Egyre többet tudnak a kórokozóról, lefolyásról
  • Tesztelhető
  • Az utasítások, tanácsok betartásával nagymértékben csökkenthetjük a veszélyeztetettségünket
  • Óriási többségében enyhe lefolyású
  • A többség meggyógyul.

Koromnál fogva többféle gyógyszert kell szednem. A gyógyszertárban hallottam, hogy sokan többet vesznek, mint szükséges. Jól tettem, hogy én nem spájzoltam be?

Igen, nagyon jól tette.

A gyógyszerforgalom kiszámítható, tudják, hogy hány ember mit és mennyit fogyaszt havonta. Ehhez igazítja termelését a gyógyszergyár, ennyit rendel a gyógyszertár.

Ha egyszerre sokkal többre lesz igény, összedől a rendszer és gyógyszerhiány lesz. Nem jut a többieknek, és nem is tudják gyorsan pótolni, ez akár életveszélyes helyzethez vezet.

A gyógyszerek ellátása folyamatos, nem kell hiánytól tartani, bespájzolni sem (ráadásul orvosa időnként változtat a gyógyszerein, vissza pedig nem vehetik)

Legyenek mértéktartók ebben is!

A híradásokban mindig minket, időseket emlegetnek, mint leginkább veszélyeztetetteket. Mennyire jogos ez?

Statisztikailag sajnos egyértelmű, hogy az idősebbek vannak a legnagyobb életveszélyben.

Azzal, hogy sokkal több időnk volt az önrontásra, mint a fiataloknak, kivívtuk a krónikus betegségek jogát.

Ezzel általában együtt jár az immunrendszer gyengesége, az esendőség sokféle egyéb betegségre is.

Ez a vírusoknak (és persze a többi típusú kórokozóknak) kedvez.

Két oldalról védekezhetünk:

  • A legfontosabb, hogy a lehető legjobban szigeteljük el magunkat az esetleges fertőzés-forrásoktól.
    Ez szigorú karantént jelent (ennek szabályait a honlapunkon is elolvashatja).
  • A másik lehetőség az immunrendszer erősítése vitaminokkal, gyógynövényekkel, célzott immunerősítőkkel, és nagy segítség lehet önmagunktól önmagunknak, ha az életmódunkon változtatunk (kevésbé romboljuk magunkat, hagyjuk magához térni védekező rendszerünket). Az is bizonyított, hogy az optimizmus, jókedv, kiegyensúlyozottság erősíti a védekezést.

Hajrá!

Mit tegyek, ha elrendelik a karantént? - ki jön megvizsgálni?

„A karantén vagy vesztegzár vagy járványügyi elkülönítő egy olyan – jól körülhatárolt – hely, ahol a fertőzött személyeket őrzik.”
A legenyhébb a házi (lakás) karantén. Azoknak szükséges, akik a betegségre utaló, de enyhe tünetekkel jelentkeznek, vagy valószínűsíthetően fertőzöttel érintkeztek.
Az időtartama általában a lappangási idő.
Ilyenkor – a rendelkezéseknek megfelelően- általában nincs orvosi vizsgálat, mert az elmondott panaszok, tünetek és egy részletes kérdőíves kikérdezés alapján biztonsággal lehet dönteni. Csak állapotrosszabbodás esetén szükséges kórházi kezelés.

Van, aki maga dönt úgy (főleg a fokozottan veszélyeztetetteknek javasolt), hogy „önkéntes karanténba” vonul – önvédelemből. Ez nem az előírt 2 hét, ennek járványhosszig kell tartania.

Mi is így tettünk – részben magunktól, részben szeretteink határozott (csaknem terrorisztikus) utasítására: „Szükségünk van rátok!”.
Hát igen. Nekünk is rájuk. Megérdemlik, hogy vigyázzunk magunkra.
És mi is megérdemeljük.
És Önök is megérdemlik!

Akkor most szabad levegőzni, vagy sem?

A szabad levegő nagyon egészséges! Elpusztítja a vírusokat, tisztítja a tüdőnket (főleg most, amikor alig szennyezik a levegőt). Szabadság érzetet ad, mozoghatunk, napozhatunk.

Ha úgy tudjuk megközelíteni az elkülönülésre alkalmas területet, hogy közben ne legyünk szűk zárt térben (lift), ne találkozzunk senkivel – vagy legalább maszkkal, sállal védjük arcunkat (lépcsőház), akkor nagyon ajánlott.

És akkor nagyon ajánlott a mozgás is (ki mennyit bír), karkörzés, légzőgyakorlatok (Google!) futkározás, séta stb. Naponta többször is, esetleg este, amikor a találkozás kevésbé valószínű. Esőben is lehet és hidegebb időben is!

De csak akkor, ha biztos, hogy állandóan több méteres távolságot lehet tartani másoktól.

Babát várunk. Veszélyeztetettebb vagyok?

Nem.

Az eddigi – egyre nagyobb számú – tapasztalatok statisztikai elemzése szerint a várandósok ugyanolyan arányban betegednek meg, mint a nem várandósok. A betegség lefolyása is közel azonos.

Hozzá kell tenni, hogy a légzőszervi betegségek (pl. influenza) hevesebbek és elhúzódóak lehetnek a várandósoknál- az állítólag érzékenyebb immunállapot miatt.

A baba viszont biztonságban van, a vírusok nem jutnak be az anyaméhbe. Sőt, az eddigi tapasztalatok alapján születés után sem veszélyeztetettek, ha környezetük a higiénés szabályokat betartja.

MyMail WordPress Plugin free