Dietetika

A dietetika a görög „diaita” életmód, életvitel szóból származik. Az életmódot szabályozó mesterségnek, művészetnek nevezték.
A mai felfogásban a dietetika a táplálkozás és az élelmezés tudományát, a betegek étrendjét jelenti az egészség megőrzése vagy helyreállítása érdekében.

Manapság a táplálkozással kapcsolatban rengeteg információ érhető el a laikus ember számára az interneten és az újságokban, nem ritkán egymásnak szögesen ellentmondó állításokkal. Szakember segítsége nélkül rendkívül nehéz – ha egyáltalán lehetséges – mindezekből szakmailag is helytálló megállapításokat kikövetkeztetni és egyéni igényeknek megfelelően alkalmazni.

A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a betegséggel küzdő emberek számára nyújt segítséget a megfelelő mennyiségű, minőségű és rendszerű táplálkozás kialakításában.

Feladatai közé tartozik egyrészt a prevenció, azaz a betegségek megelőzése, melynek során a dietetikust felkereső kliensek átfogó, gyakorlatias útmutatásokat kapnak a táplálkozás és a szervezet működésének összefüggéseiről. Másrészt segít a már kialakult és diagnosztizált, táplálkozással kapcsolatos kórképek tüneteinek enyhítésében és a gyógyításában.