Masszázs és nyirokmasszázs

A masszázs az egyik legrégebbi mozgásszervi gyógyítási módszer, mely az izmok és lágyrészek helytelen működésének és fájdalmának a kezelésére szolgál. Célja a kezelt terület keringésének fokozása. A masszázs során létrejövő vérbőség fájdalomcsillapító hatású, illetve a gyógyulási folyamatot is felgyorsítja.

Milyen esetekben javasoljuk a masszázst?

  • Mozgásszervi panaszok esetén vagy orvosi beavatkozásokat követően a kezelőorvos javaslatára, kiegészítő terápiaként. A masszázs során a panaszos terület izmai fellazulnak, az izomgörcsök jelentősen csökkennek vagy megszűnnek, ezáltal a fájdalom is csökken.
  • Sportsérülés vagy egyéb mozgásszervi sérülések rehabilitációjában. A megfelelően alkalmazott masszázs a gyógytornász által végzett rehabilitációt segíti, felgyorsítva így a gyógyulási folyamatot.
  • Izom eredetű fájdalmak (pl. merev nyak, izomgörcsök) esetén is javasolt a masszázs, mivel az izomgörcsök oldásával a fájdalom csökkenthető, elmulasztható.

A nyirokmasszázs nem a hagyományos értelembe vett masszázsok közé tartozik. A kezelés alkalmával a masszőr a lágyszöveteken, nyirokterületeken és a nyirokcsomókon dolgozik. A nyirokrendszeren keresztül a szövetközi folyadék elvezetésének fokozásával javítja az izmok, az ízületek, a belső szervek vérellátását, méregtelenítését.  

A veleszületett vagy szerzett nyirokbetegségben szenvedők összetett kezelésének egyik leghatékonyabb módszere a nyirokmasszázs. A nyirokmasszázs egy olyan speciális masszázsfajta, amely javítja, fokozza a nyirok elfolyását, rendszeres alkalmazása megszünteti a szöveti nyirok pangását, a végtagok ödémásodását, aktiválja az immunrendszert, serkenti a salakanyagok elszállítását, hozzájárulva a sejtek és a szövetek regenerálódásához.