Milyen betegségre jó a nyirokmasszázs?

A nyiroködéma (lymphoedema) olyan állapot, mely akkor alakul ki, amikor a nyirokrendszer nem működik megfelelően, és a nyirokfolyadék felhalmozódik a szövetekben.  Ez az állapot a nyirokcsomók sérülése, eltávolítása, a nyirokerek elzáródása miatt alakulhat ki, de veleszületett eltérés is lehet.

A nyiroködéma leggyakrabban az alsó végtagokon jelentkezik, de előfordulhat más testrészekben is. Az érintett területek duzzadtak, feszülnek, nehézséget vagy kellemetlenséget okoznak, és az érintett terület bőre megvastagszik, gyakran redők vagy bemélyedések alakulnak ki a bőrfelszínen.

A betegség jelenleg még nem gyógyítható, azonban kezelhető.  A kezelés célja a duzzanat normális méretre történő visszaszorítása, az állapotromlás és szövődmények kialakulásának megakadályozása. A nyiroködémás megbetegedéssel élőknek minden nap foglalkozniuk kell a betegséggel, be kell tartaniuk a szakemberek által javasolt kezelési módokat, beillesztve azokat napi rutinjukba.

 A folyamatos kezelés elengedhetetlen!

A nyiroködéma kezelése többféle módon történhet:

Kompressziós terápia: nyomás alatt tartó ruházat vagy kötés alkalmazása a duzzadt területeken, a nyirokáramlás támogatására és a duzzanat csökkentésére (kompressziós harisnya vagy fáslizás).

Gyógytorna: Speciális gyakorlatok végzése, melynek célja a nyirokáramlás serkentése és a végtagok mozgékonyságának növelése.

Az összetett kezelés egyik leghatékonyabb módszere a nyirokmasszázs: A nyirokmasszázs egy olyan speciális masszázsfajta, amely javítja, fokozza a nyirok elfolyását, rendszeres alkalmazása megszünteti a szöveti nyirok pangását, aktiválja az immunrendszert, serkenti a salakanyagok elszállítását, hozzájárulva a sejtek és a szövetek regenerálódásához.

A fentieken kívül lehetőség van még gyógyszeres kezelésre, valamint a különféle terápiák kombinációjára is.

Ezek mellett életmódbeli változtatással, mint

   

   • a napközben felpolcolt végtag pihentetése,

   • a rendszeres testmozgás (séta, kerékpározás),

   • a testsúly kordában tartása,

   • a változatos táplálkozás, állati zsírok, fehérjék fogyasztásának csökkentése,

   • a melegvizes fürdők, napozás kerülése,

   • a körültekintő bőr-és körömápolás,

   sokat tehetünk az ödéma enyhítése érdekében.

  A nyiroködéma kezelése hosszútávú és folyamatos odafigyelést igényel. A kezelést egyénre szabva, a betegség súlyosságától függően kell meghatározni. Nyiroködéma gyanúja esetén mielőbb forduljunk orvoshoz, mert a gyors diagnózis, az időben elkezdett, személyre szabott kezelés szinte azonnali megkönnyebbülést és tartós tünetmentességet okozhat.

  Megfelelő kezelés nélkül a nyiroködéma súlyos szövődményekkel járhat. Ekcémás és gyulladásos tünetek jelentkezhetnek, és a bőrön át meginduló nyirok folyás kifekélyesedést okozhat.

  Vegye komolyan tüneteit!

  A cikk az Egészségház orvosainak közreműködésével készült.