Kellemetlen apróságok a fejbőrön- A fejtetvesség

Szeptemberben gyermekek tömegei találkoznak újra a közösségben, összebújnak, összedugják a fejüket, valamint megosztják személyes tárgyaikat, például fésűt, hajkefét, sapkát és emiatt ebben az időszakban jellemző a tömegesen megjelenő fejtetvesség.

Bár a fejtetvesség kellemetlen, nem jelent súlyos betegséget, és nem utal rossz személyi higiéniára.

Mit kell tudni a fejtetűről?

A fejtetvesség igen gyakori és kellemetlen állapot, amelyet a fejtetű (Pediculus humanus capitis) nevű parazita okoz. Színe általában szürkésfehér vagy barnás, mérete 2-3 milliméter. A nőstény tetű naponta 3-5 tojást (serkét) rak, melyeket a hajszálakhoz ragaszt. A tojásokból körülbelül 7-10 nap múlva kelnek ki az újabb tetvek, és a ciklus újraindul.

 A fejtetvek vérszívás útján táplálkoznak, nyáluk bekerül a bőr alá és allergiás reakciót vált ki. Ez okozza a fej bőrének viszketését.

Hogyan védekezhetünk a fejtetvesség ellen?

Érdemes kerülni a közös fésűk, hajkefék, sapkák és hajgumik használatát. Rendszeres hajellenőrzés segíthet a korai felismerésben így a terjedés megelőzésében.

Milyen kezelési módok vannak?

A fejtetvesség kezelésére többféle módszer létezik:

  1. Gyógyszeres kezelés: A patikákban elérhető tetűirtó samponok és oldatok hatékonyak a tetvek elpusztításában. Fontos, hogy a kezelést az előírások szerint végezzük, és egy hét múlva ismételjük meg, hogy az éppen kikelő tetveket is elpusztítsuk.
  2. Serkék eltávolítása: A serkék eltávolításához finom fogú fésűt, úgynevezett tetűfésűt kell használni. Ez a folyamat időigényes, de fontos a fertőzés megszüntetésében.
  3. Természetes módszerek: Egyesek természetes anyagokat, például teafaolajat ajánlanak, amelyek szintén hatékonyak lehetnek, bár tudományos alapjuk nincs.
  4. Felülfertőződés esetén: szükség lehet az elvakart, súlyosan gyulladt bőrfelület antibiotikumos kezelése is.

Összegzés

A fejtetvesség kellemetlen, de megfelelő kezeléssel könnyen megszüntethető állapot. A megelőzés és a korai felismerés kulcsfontosságú, különösen gyermek közösségekben. Bár a fejtetvesség nem jelent komoly egészségügyi kockázatot, a helyes kezelés fontos a kellemetlen tünetek és a lehetséges szövődmények elkerülése érdekében.

Amennyiben családjában ilyen probléma merülne fel, keresse bizalommal Dr. Szakállas Rita gyermekorvosunkat!

 

A cikk az Egészségház orvosainak közreműködésével készült