Örök kérdés: kell-e, mikor, és hogyan lázat csillapítani.

Az orvosnak és pácienseinek egyaránt sok nehézséget okoz a betegek – sokszor pánikba hajló- félelme a láztól, annak vélt (ritkán valós) veszélyeitől.

Mit nevezünk láznak?

A láz a szervezet természetes, jótékony védekező mechanizmusa, mely nem betegség, hanem következmény.

A normál testhőmérséklet általában 36.5-37.0 Celsius fok. 37-38 Celsius fok között hőemelkedésről beszélünk. Lázról akkor beszélhetünk, ha a test hőmérséklete 38 Celsius fok fölé emelkedik.

 

A láz a fertőzések elleni védelem és harc első, önvédelmi vonala. Aktivizálja az immunrendszert, többek között a kórokozókat elpusztító fehérvérsejteket. A magasabb hőmérséklet közvetlenül is pusztítja a hőérzékeny vírusokat, baktériumokat. Egyes kórokozók (a baktériumok nagy része) már alacsonyabb, 38.5 fok körüli láznál elpusztulnak, míg a vírusok általában 39 fok felett esnek szét.

A szervezet „okos”, a kórokozónak megfelelő lázat hozza létre. Ebből következik, hogy a hőmérséklet magassága nem a betegség súlyosságára, hanem a típusára utal.

Mi okozhat lázat?

A lázat sok minden kiválthatja; leggyakrabban vírus vagy baktérium fertőzés, de védőoltások, daganatos betegségek, autoimmun betegség, gyulladásos megbetegedések, napszúrás, fáradság vagy akár pszichés háttere is lehet.

Hogyan mérjünk lázat?

A lázat lehet mérni hónaljban, homlokon (külső hőmérséklet) fülben, szájüregben, végbélben (belső hőmérséklet). A külső hőmérséklet általában 0.5 Celsius fokkal alacsonyabb a belső hőmérsékletnél. Ezért fontos, hogy a lázmérés során annak módját figyelembe vegyük.

Mikor csillapítsunk lázat?

A beteg életkora, betegsége(i), egyéni tűrőképessége befolyásolhatja, hogy hány fok felett szükséges lázat csillapítani. Lázcsillapításra akkor van szükség, ha a beteg állapota ezt megkívánja. A lázcsillapítás lényege nem az, hogy a beteg testhőmérséklete 37 Celsius fokra hűljön vissza, hanem hogy jobban érezze magát. Előfordul, hogy valakinek 39 Celsius fokos láz sem ront jelentősen a közérzetén ilyen esetben nem szükséges a lázcsillapítás, de ha a beteg közérzete alacsonyabb hőmérséklet esetén rossz, gyenge, akkor javasolt csökkenteni a testhőmérsékletét.

Hogyan csillapítsunk lázat?

A láz csillapítása fizikai módszerekkel és/vagy gyógyszerekkel lehetséges.

A fizikai módszerek közül talán a leggyengédebb, ha láz esetén – amennyiben nem fázik – kitakarjuk a beteget, hiszen ilyenkor általában nem alakul ki hőpangás és a hőleadása is javul.

A hűtőborogatás során hűvös vizes lepedőt, nagy törölközőt csavarjunk a törzs köré. Kisgyerekeknél érdemes nyaktól-talpig borítani és ha karjukat is begöngyöljük, ki sem tudnak ugrani belőle. Ha a borogatás már langyos, újra kell hűteni lepedőt a láz csillapodásáig (akár a lepedő rázásával is).

A hűtő fürdő elve ugyan ez: Normál testhőmérsékletű vízbe kell belefeküdni, melybe lassan csorgatjuk a hideg vizet, amíg nem fázunk. Újabb lázmérés után a hűtőfürdőt szükség szerint ismételjük meg.

Tévhit, hogy ez a módszer tüdőgyulladást okoz! Száz éve még ezzel a módszerrel gyógyították a tüdőgyulladást.

Előfordul, hogy emellett gyógyszerre is szükség van. Közülük jómagam a gyakorlatilag mellékhatás mentes homeopátiás szereket részesítem előnyben (bár hatásuk nem minden esetben átütő). Ha 20-25 perc alatt nem hat, javasolt erősebb gyógyszerhez nyúlni.

Fontos, hogy tájékozódjunk az alkalmazni kívánt gyógyszer gyakoribb mellékhatásairól, melyeket a használati utasításban olvashatunk (a mellékhatásokat gyakoriságuk szerint sorolják fel). Amennyiben naponta többször kell lázat csillapítani, akkor hasznos váltogatni a hatóanyagot, mert úgy kevesebb a mellékhatásuk.

Oda kell figyelni, hogy ne olyan lázcsillapítót használjunk, melynek hatóanyagát egyéb panaszokra bevett, akár rendszeresen használt gyógyszerek is tartalmazzák (kiemelten igaz ez a Paracetamol tartalmúakra). Ezzel kapcsolatban, amennyiben bizonytalanok vagyunk kérjük a gyógyszerész segítségét.

Tapasztalatom szerint, ha a magas láz a csillapításra gyorsan megszűnik, vagy csak esténként jelentkezik, ritkán komoly a betegség. Az első egy-két napon elégedettek lehetünk a 38 fokra való csökkenéssel.

Elhúzódó, csillapításra sem szűnő láz esetén orvosi vizsgálat szükséges. Csecsemők, idős-illetve legyengült immunrendszerű lázas betegek esetén mihamarabb orvoshoz kell fordulni. 

Lázas állapot esetén fontos a bőséges folyadékbevitel, a kiszáradás elkerülése végett.

A gyógyulás jele nem kizárólag a láz megszűnése, hanem az étvágy, az erőnlét visszatérése.

Dr. Kemény János