A cukrok rejtett arcai
Olvasási idő: kb. 2 perc
Az egészséges életmód és táplálkozás érdekében sokan igyekeznek kerülni a cukor használatát, különösen cukorbetegség, inzulinrezisztencia, vagy egyszerűen csak a kiegyensúlyozott étrend fenntartása miatt. A tudatos étkezés alapvető része, hogy tisztában legyünk az elfogyasztott ételek összetevőivel, és lehetőség szerint elkerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó termékeket.
Számos élelmiszer, mint például a ketchup, salátaöntetek, gabonapelyhek, müzliszeletek, gyümölcslevek, szószok, mártások, levesporok, sőt még egyes felvágottak is tartalmazhatnak hozzáadott cukrot. A rejtett cukorforrások ismerete elengedhetetlen az összcukor-bevitel csökkentéséhez. Ez azonban nem mindig könnyű feladat, mivel a cukor számos néven szerepelhet az összetevők között.
A hozzáadott cukrok különböző formái, amelyekkel gyakran találkozhatunk az élelmiszerek címkéin, többek között a következők lehetnek:
- Szőlőcukor (glükóz)
- Gyümölcscukor (fruktóz)
- Nádcukor (szacharóz)
- Tejcukor (laktóz)
- Kókuszcukor
- Malátacukor (maltóz)
- Méz
- Datolyacukor
Ezek az anyagok mind szénhidrátok, ezért kalóriatartalmukkal és vércukorszintre gyakorolt hatásukkal is számolni kell, különösen szénhidrátanyagcsere-zavarok, például inzulinrezisztencia vagy diabétesz, illetve túlsúly esetén.
Cukrok helyett alternatívaként többek között az alábbi édesítőszerek használhatók cukorbetegség, inzulinrezisztencia vagy diéta esetén:
• Szorbit
• Aszpartám
• Aceszulfám-K (E950)
• Szacharin
• Ciklamát
• Szukralóz
• Maltit
• Xilit
• Eritrit
Miért fontos ismernünk a cukor különböző elnevezéseit az élelmiszercímkéken?
Az összetevők pontos ismerete segíthet tudatosabb vásárlói döntéseket hozni, csökkenteni az egészségügyi kockázatokat és fenntartani egy egészségesebb étrendet. A termékcímkék alapos átnézése különösen fontos a rejtett cukrok elkerülése érdekében, hogy hosszú távon is támogassuk egészségünket.
Ha étrendjével kapcsolatban szakmai tanácsra van szüksége, forduljon bizalommal dietetikus szakértőinkhez.Az űrlap alja
A cikk az Egészségház orvosainak közreműködésével készült!