Felfázás, a nők rémálma

A hétköznapokban csak felfázás néven emlegetett húgyúti rendellenesség, a hólyaghurut sokakat érint. Különösen gyakori a nők körében, akiknél sok esetben ki-kiújul a betegség, de a férfiaknál és gyermekeknél is előfordulhat. Összeszedtük, hogy mit érdemes tudni, hogyan védhető a húgyutak egészsége és mit tehetünk a visszatérő panaszok ellen.

Hogyan alakul ki?

A hólyaghurut legyakrabban a húgyúti rendszerbe kerülő baktériumok által okozott fertőzés eredménye. Magát a fertőzést olyan baktériumok okozzák, melyek normálisan is jelen vannak az emberi vastagbélben (Escherichia coli), de a húgyutakba kerülve és elszaporodva irritációt és gyulladást okoznak. A fertőzés a húgycsövön keresztül terjed, súlyosabbá válhat, ha eléri a veséket is.

Ki érintett?

Mindkét nemnél előfordulhat, azonban többnyire a nők azok, akiknél gyakran visszatérően jelentkezik ez a probléma. Ennek oka a nők anatómiai felépítése, mely hajlamosabbá teszi őket a húgyúti fertőzésekre. A széklet baktériumok sokkal könnyebben kerülnek a húgyhólyagba (a végbél és a külső húgycsőnyílás közötti rövidebb távolság, illetve a sokkal rövidebb húgycső miatt). A hólyaghurut gyakran a szexuális együttlét után jelentkezik, mert a mechanikai igénybevétel során a bél- és a hüvelyflórában található baktériumok a fizikai közelség miatt könnyedén kerülnek a húgycsőbe, majd a hólyagba, hamar gyulladást és jellegzetes tüneteket okozva.

Férfiaknál 60 év környékén fokozódik a húgyúti fertőzések gyakorisága, a prosztata megnagyobbodása, az emiatt kialakuló vizeletürítési nehézségek, a pangó vizelet miatt.

Tünetek

A hólyaghurut jellemző tünetei közé tartoznak:

  • Gyakori vizelési inger.
  • Fájdalom vagy égő érzés vizeléskor.
  • Homályos vagy kellemetlen szagú, ritkán véres vizelet.
  • Húgyhólyag teltség érzése, miközben csak kevés vizelet ürül.
  • Fájdalom a kismedencében vagy az alhasban.
  • Láz és általános rossz közérzet (ritkább esetben).


Hogyan előzhetjük meg?

Sokan felteszik ezt a kérdést, azonban a rossz hír, hogy sajnos nem lehet megelőzni. Néhány szabály betartásával viszont csökkenthetjük a kialakulás kockázatát.

Ezekre a szabályokra figyeljünk:

  • Pisilés: Az együttlét előtti és utáni vizeletürítéssel megakadályozható, hogy a kórokozók a húgyhólyagba jussanak, ezzel a fájdalmas probléma nagymértékben megelőzhető.
  • Megfelelő folyadékbevitel: Igyon minél több folyadékot, mivel az átmossa a hólyagot és megnehezíti a baktériumok megtelepedését, hiszen, ha többet iszunk, akkor mosdóba is többet járunk. Napi 2-2,5 liter folyadékkal már sokat tehetünk ennek érdekében.
  • Higiénia: Fordítson kiemelt figyelmet az intim higiéniára. A szexuális együttlét előtti mosakodás mindkét nemnél nagyon fontos. A székelés után fontos a végbélnyílás körüli terület gondos tisztítása – ne feledjük, a nőknek mindig a húgycsőtől a végbél felé, hátrafelé kell tisztálkodni, férfiaknál pedig az előbőr vizelés utáni hátrahúzása csökkenti a fertőzés veszélyét. Ne használjon másokkal közös törölközőt, wc használat előtt is mosson kezet, nyilvános helyeken pedig használja körültekintően a mosdót. Ennek ellenére, a normál higiénés szokások teljes betartása mellett is megtörténhet a fertőzés.
  • Öltözködés: Öltözzön rétegesen, kerülje az extrém hideget, a műszálas fehérneműket! A fürdőzést, szaunázást, úszást követően azonnal cserélje le a vizes alsóneműjét, ezzel megelőzheti a baktériumok elszaporodását.

Ha már felfáztunk, fogyasszunk bőséges folyadékot és ne tartsuk vissza a vizeletet, mert az csak súlyosbítja a problémát! Ha a fájdalmat és a tüneteket a házi praktikák és az odafigyelés sem enyhíti, esetleg fokozódnak vagy huzamosabb ideig fennállnak a panaszok, érdemes mielőbb urológus szakorvoshoz fordulni a diagnózis pontosítása, valamint a további kezelés céljából.

A cikk az Egészségház orvosainak közreműködésével készült.