Itt a böjt időszaka!
Olvasási idő: kb. 3 perc
A böjtölés hagyománya számos kultúrában és vallásban jelen van, különböző formákban és célokkal.
Mi a böjtölés célja?
Nem is olyan régen a böjtölés célja a szellemi megtisztulás és a hit elmélyítése volt, mely időszakban a hívők önként lemondtak bizonyos dolgokról, erősítve ezzel akaraterejüket és vallásos elkötelezettségüket.
Manapság már nem a húsvét előtti 40 napos hús megvonás jut eszünkbe, amikor böjtről beszélünk, hanem egy egészségesebb élet elérése érdekében tett méregtelenítő módszer, mely vallásos meggyőződés nélkül is gyakorolható.
Mindannyian tapasztalhattuk már, hogy betegség alatt nem kívánjuk az ételt, sokszor még a folyadékot sem. Ennek magyarázata a következő:
A szilárd táplálék emésztéséhez nagyon sok energiára van szükség. A gyógyuláshoz szintén. Ha betegség alatt megvonjuk magunktól a szilárd ételeket, az az energia, ami az emésztésre fordítódna, a gyógyulásunkat fogja segíteni. Míg – ha engedve hozzátartozóink jóakaratának – eszünk valamit, késleltethetjük a gyógyulásunkat.
A betegség alatti nem evést megfigyelhetjük házi kedvenceiknél is! Ösztönösen tudják, hogy mi a jó nekik ilyenkor (is)!
Szinte minden betegségben javasolják a böjtöt:
Emésztőszervi-, szív és érrendszeri-, máj-, vese betegségekben, gyulladásos-, fertőzéses betegségekben, bőrpanaszok esetén, de nagyon hatásos fogyás elérése céljából is.
Ellenjavalt viszont: anorexia esetén, terhességben, pszichotikus zavarokban, komolyabb műtétek után, májcirrhosisban, TBC-ben, rák végstádiumában, pajzsmirigy túltengésben, illetve 21 éves kor alatt.
Böjtölési módszerek és azok hatásai
Léböjt: A természetgyógyászok által leggyakrabban ajánlott böjtölési forma kizárólag folyadék, például tea, víz és zöldséglé fogyasztását engedélyezi, rövid ideig. Célja a szervezet méregtelenítése és az emésztőrendszer tehermentesítése. Az erősen lúgosító zöldséglevek (cékla, zeller, nyers krumpli, fekete retek) fogyasztása kötelező a léböjt alatt, mert szervezetünk a csak teákból és vízből álló „étrendtől” gyorsan elsavasodik, így ezzel tudjuk kompenzálni azt.
A szilárd táplálék kizárása miatt nagyon fontos, hogy a napi 3,5 liter folyadék meglegyen!
Szakaszos böjtölés (intermittáló böjt): Számos fajtája ismert, de mindegyik alapja a meghatározott idejű koplalás és étkezés váltakozása.
14/10, 16/8 böjtnél az első szám a koplalás óraszáma, míg a második szám a táplálkozás ideje. Tulajdonképpen egy késői reggelit és egy korai vacsorát jelent (pl. reggel 10-től este 18-ig lehet enni, majd utána a következő reggel 10-ig nem. Ez a 16 órás koplalás már igen kedvező hatást gyakorol az anyagcserére, méregtelenítésre.)
Létezik az ún. 5:2 böjtölés is, amelyben 2 napon keresztül nagyon alacsony kalória számban viszünk be ételt (max. 500 kcal), utána viszont 5 napon keresztül teljes értékű étkezést folytatunk.
Az intermittáló böjt előnyei közé tartozik a fogyás, az anyagcsere javítása, a vércukorszint szabályozása (így csökkentve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát), de mérsékli a szív és érrendszeri megbetegedések, rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét is! Hatására javul a szervezet inzulin érzékenysége, csökken a vérnyomás és a koleszterinszint is.
Ennél a böjtnél is nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitele, illetve az, hogy a normál táplálkozási időszaknál is ügyeljünk a bevitt táplálék
A böjtölés elején számos mellékhatást tapasztalhatunk, melyek átmenetiek, és nem kell miattuk megszakítani a folyamatot (a mellékhatás jelzi, hogy jól csináljuk, elindult a változás, a méregtelenítés!).
Ilyen mellékhatás lehet a fejfájás, fáradékonyság, fázósság, ingerlékenység.
Összegzés
A böjtölésnek számos formája létezik, mindegyiknek megvannak a maga céljai és előnyei. A húsvéti böjt vallási és spirituális jelentőséggel bír, míg a léböjt, szakaszos böjtölés inkább az egészségmegőrzés és méregtelenítés céljából alkalmazott módszerek. Bármelyik böjtölési formát is választjuk, fontos odafigyelni szervezetünk jelzéseire, biztosítani a megfelelő tápanyagbevitelt, és a kívánt hatás elérése érdekében nagyon javasolt dietetikus szakember véleményét kikérni.
A cikk az Egészségház orvosainak közreműködésével készült.0