Lássunk tisztán!

Az emberi test egyik legfontosabb érszékszerve a szem, hiszen a minket körülvevő információk nagy részét látás útján tapasztaljuk meg. Azonban gyakran alábecsüljük a szem egészségének fontosságát és nem fordítunk elég figyelmet a megfelelő védelemre, törődésre. A modern életmód kihívásai; mint a hosszú számítógép, telefon előtt töltött órák, a mesterséges fény, a szennyezett környezet, mind hozzájárulnak a szemünk károsodásához. Ezért elengedhetetlen, hogy megértsük, milyen hatásoknak van a szemünk kitéve nap mint nap és hogyan óvhatjuk meg látásunkat, szemünk egészségét.

Az első és legkárosabb hatás, amelynek kitesszük a szemünket, az UV- sugárzás. Az UV a napfény egy, a szem számára láthatatlan hullámtartománya. Legismertebb típusai az UVA, UVB és az UVC. Ezek közül az UVB-ről hallunk többször, hiszen ez a sugárzás felelős a bőr leégéséért, valamint a bőrrák kialakulásáért is.  Az UV sugárzás veszélyeinek bőrünk mellett szemünk van leginkább kitéve, és már rövid távon is problémákat okozhat. Bár a szaruhártya nagyrészt megszűri a káros sugarakat, a magas-, vagy hosszantartó UV sugárzás okoz a szem szöveteiben, növelheti a gyulladások, a szürkehályog, más degeneráció kialakulásának kockázatát. Az UV sugárzás hatalmas terhet jelent szemünknek még borús időben is.

A másik gyakori veszélyforrás a számítógépek, okostelefonok és más digitális eszközök használata. Sokan naponta több órát töltenek ezekkel az eszközökkel, ami szemfáradságot, kiszáradást és egyéb problémákat eredményezhet.

A környezeti tényezők szintén komoly hatással lehetnek szemünk egészségére. A panaszok megjelenéséhez a száraz vagy szennyezett levegő, a por, a dohányfüst, a légkondicionáló berendezések, a pollenek is hozzájárulhatnak, irritációt, allergiát és gyulladást okozva.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy megőrizzük szemünk egészségét? Első lépésként fontos, hogy rendszeresen végeztessünk szemészeti vizsgálatokat. Ez probléma esetén segíti az időben történő felismerést és kezelést.

Emellett érdemes betartani néhány egyszerű szabályt a mindennapokban:

 1. Védje szemét az UV sugárzás ellen! Az UV sugárzás elleni legbiztosabb védelmet az UV sugárzás ellen védő napszemüveg jelenti. Felhős napokon is érdemes napszemüveget viselni, hiszen az UV sugárzás átjut a felhőkön. Ezen kívül az UV sugárzás visszatükröződik a hóról, jégről, homokról és vízről is súlyosan károsítva szemünket, ezért fontos, hogy a téli és nyári sportok alkalmával is viseljünk napszemüveget.
 2. Alkalmazzon megfelelő fényviszonyokat a digitális eszközök használatakor és rendszeresen pihentesse a szemét! Amennyiben lehetőség van rá, természetes fénynél dolgozzunk! Ha ez nem megoldható, akkor a falról vagy mennyezetről visszaverődő fényforrást használjunk szemünk védelme érdekében (a túl erős képernyő fény kiküszöbölésére). Aki sok időt tölt elektronikus eszközök előtt, annak érdemes védeni szemét a digitális eszközökből származó kék fénytől, ezért javasolt kékfény-szűrős szemüveget viselni, de eszközeinkre is telepíthetünk olyan alkalmazásokat, melyek csökkentik a kibocsátott kék fény mennyiségét.
 3. Pihentesse a szemét! Rendszeresen tartsunk szünetet képernyőhasználat közben, fókuszáljunk távoli pontra, vagy járassuk körbe szemünket a helyiség különböző pontjain. A fókuszpont váltogatása segítheti szemünket az ellazulásban. Figyeljünk arra, hogy sokat pislogjunk, hiszen, ha nem tesszük szemünk kiszárad, ami kellemetlen fájdalmat okozhat.
 4. Tudatos táplálkozással is sokat tehetünk szemünk egészségéért. Fogyasszunk olyan ételeket, amelyek jótékony hatással vannak a szem egészségére. Ezek főként a szelén és cinktartalmú, A,C,E- vitamin tartalmú táplálékok például: halak, tojás, sárgarépa, spenót, bogyós gyümölcsök, vagy csonthéjas magvak (napraforgó, mandula, földimogyoró). Ezen kívül természetesen szedhetünk vitaminkészítményeket is.
 5. Kezelje a szemszárazságot! Amennyiben szemészorvosa a szemszárazság panaszok kezelésére vagy megelőzésére előírta, használjon műkönnycseppet, szemcseppet, vagy más szemápoló terméket. Kerülje a dohányzást és a passzív dohányzást, mivel ezek is károsíthatják a szemeket.

     Mivel genetikai tényezők is befolyásolják, hogy meddig marad éles a látásunk, érdemes tisztában lenni azzal, hogy milyen szembetegségek fordultak elő a családban. (Ha tudjuk, esetleg meg is előzhetjük azokat.)

     Fontos, hogy rendszeresen (legalább évente egyszer) járjunk szűrővizsgálatokra, hogy idejében felfedezhetőek és kezelhetőek legyenek a tüneteket nem produkáló elváltozások.

     Amennyiben panasza van, mielőbb keresse fel szakorvosunkat, hiszen sok látásprobléma hátterében olyan komoly betegség is meghúzódhat, mint a magas vérnyomás, vagy a cukorbetegség.

     Szemünk a legdrágább kincsünk, nélküle nem tudnánk teljes életet élni. Ezért tegyünk meg mindent szemünk egészsége érdekében!

     A cikk az Egészségház orvosainak közreműködésével készült.