Ne várja meg, míg összecsapnak a hullámok a feje fölött!

A mentális egészség életünk minden területére kihat: a munkától a magánéletig, a jövőbe vetett reményeinktől a szeretteinkkel való kapcsolatunkig, de még a fizikai egészségünkre is.

 A mentális jóllét egy olyan pozitív életérzés, ami hozzájárul a belső stabilitásunk biztosításához. Ez az állapot segítséget nyújt abban, hogy az életünk során bekövetkező változásokat megfelelően tudjuk kezelni.

Mára sokak tudata már megérett arra, hogy igénye legyen fejlesztenie magát és nem csak a világot, önmagát is szeretné megismerni. Többé már nem azon fáradozik, hogy a szőnyeg alá söpörje a problémákat, vagy minden(ki) mást okoljon érte, hanem meg szeretné ismerni azoknak a saját belső világában rejlő gyökereit, hogy megérthesse és korrigálhassa azokat. Röviden szólva az utat keresi a valódi jóllét felé, a megoldásokat az élete problémáira.

Amikor úgy érezzük, hogy egy adott ponton elakadunk, nem tudunk továbblépni és már nem boldogulunk egyedül akkor bizony kell valaki, aki átsegít az akadályokon ott van mellettünk, érti, hogy min megyünk keresztül, tudja mi működik ilyenkor és mi nem.

Ekkor érdemes mentális segítőhöz, coachhoz fordulni.

Mit csinál a mentális segítő?

A mentális segítő feladata, hogy segítsen az ügyfeleinek megtalálni az egyensúlyt és elégedettséget az élet különböző területein, valamint elérni személyes céljaikat. A mentális segítő egy olyan támogató és ösztönző partner, aki különböző technikákkal és módszerekkel segíti az ügyfélnek felismerni saját erősségeit, lehetőségeit és korlátait, valamint kidolgozni az cél eléréséhez szükséges lépéseket.

A segítővel való kapcsolódás egy korrektív érzelmi élményt nyújt. Olyasmit, amit sajnos sokan alig, vagy egyáltalán nem éltek meg korábban: teljes, és értő figyelem, előítélet és ítélet mentes elfogadás, támogató és segítő kommunikáció. Egy olyan emberek közötti őszinte kapcsolat, ahol nincs miért titkolózni, vagy szerepet játszani.

„Nem csak Te változol, változik Veled a környezeted is, hiszen, ha másmilyennek lát majd, más reakciókra számíthatsz. Már nem esik rosszul, nem veszed magadra, nem konfrontálódsz miatta…, mert megértetted. Tudod, az önmegnyugtatás képessége is nagy kincs! Az emberi idegrendszer épp úgy edzhető és formálható, mint az emberi test. „

Hogy tud segíteni egy mentális segítő?

A konzultációk során a probléma, elakadás átbeszélése és értelmezése történik több szemszögből, az ügyféllel együtt keresve, támogatva a megoldást, változtatási utat.

A segítő nem mondja meg az ügyfélnek, hogy mit és hogyan kellene tennie, hanem más nézőpontból segít rálátni a problémára, segít feltérképezni a lehetőségeket, erőforrásokat, támogatja a megvalósítást egy fenntartható változást a célok eléréséhez.

Célkitűzés: Segít az ügyfélnek világosan meghatározni és konkretizálni a céljait, legyenek azok rövid távú vagy hosszú távú célok.

Önismeret növelése: Támogatja az ügyfelet az önismeret fejlesztésében, ami segít abban, hogy jobban megértsék saját értékeiket, prioritásaikat és motivációikat.

Motiváció és elkötelezettség: Segít fenntartani a motivációt és az elkötelezettséget a célok iránt, különösen akkor, amikor nehézségek merülnek fel.

Terv kidolgozása: Közösen dolgoznak ki egy konkrét, lépésekre bontott tervet a célok elérése érdekében.

Problémamegoldás és akadályok leküzdése: Segít az ügyfélnek azonosítani és leküzdeni az akadályokat, amelyek útjában állnak a célok elérésének.

Nyomonkövetés: Rendszeresen nyomon követi az ügyfél előrehaladását, és biztosítja, hogy felelősséget vállaljon a tetteiért.

Milyen problémákkal lehet mentális segítőhöz fordulni?

Életcélok és irányok meghatározása: Ha valaki nem biztos abban, merre tart az élete, és szeretne tisztább képet kapni a céljairól és az irányról.

Munka és magánélet egyensúlya: Segít megtalálni az egyensúlyt a munkahelyi kötelezettségek és a személyes élet között, hogy az ügyfél kiegyensúlyozottabb és elégedettebb legyen.

Személyes fejlődés: Önbizalom növelése, önbecsülés fejlesztése, önbizalomhiány kezelése. A segítővel folytatott beszélgetések segíthetnek mélyebb önismeretre szert tenni, megérteni saját érzéseinket és viselkedéseinket, és felismerni azokat a mintákat, amelyek gátolhatják személyes fejlődésünket.

Kapcsolati problémák: Javítani a családi, baráti vagy párkapcsolati viszonyokat.

Stresszkezelés és jóllét: Hatékony stresszkezelési technikák elsajátítása, melyek segítenek hatékonyabban kezelni a stresszt, a konfliktusokat és a mindennapi élet kihívásait.

Életvezetési változások: Segítség nagy életváltozások (például költözés, nyugdíj, karrierváltás, pályakezdés, iskolaváltás) kezelésében.

Krízishelyzet kezelése: Krízishelyzetekben, mint például egy veszteség, válás vagy súlyos betegség esetén, a lelki segítségkérés kritikus lehet az érzelmi stabilitás megőrzése és a felépülés szempontjából

Célkitűzés és tervezés: Hatékony célkitűzési és tervezési technikák kidolgozása, amelyek segítenek az ügyfélnek abban, hogy elérje, amit szeretne.

Támogatás és empátia: A mentális segítő szakember empatikus támogatást nyújt, mely biztonságos környezetet teremt a problémák megosztásához és a megoldások kereséséhez. Az empátia és a megértés segít csökkenteni az elszigeteltség és magány érzését.

Összegzés

A ma emberének egyik legfontosabb igénye, hogy jól éljen. Belsőséges kapcsolatokban, harmóniában, valódi intimitást élhessen meg. Számtalan pszichológiai témájú, és önsegítő könyv jelent meg az utóbbi években. Nagyrészt ezeknek köszönhetően sokan tudják már, hogy a jólléthez szükséges képességeket nekik maguknak kell kifejleszteniük. A valódi probléma felismerése az egyik legfontosabb dolog, ám ehhez, és a megoldásokhoz is, általában szükség van a segítségre. Már csak azért is, mert önmagunkat nem vagyunk képesek objektíven szemlélni, ebben a saját egónk is akadályoz minket. Ösztönösen védjük az önképünket és a hitrendszerünket, holott általában a bennük rejlő torzulások okozzák a legtöbb nehézséget nekünk.

Ne várja meg, míg összecsapnak a hullámok a feje felett! Kérjen segítséget!

A segítségkérés és a mentális egészségünk gondozása hosszú távon pozitív hatással van az általános jóllétünkre, boldogságunkra, életminőségünkre és fizikai egészségünkre is. Ne legyintsünk elakadásainkra, ne mondjuk az előttünk álló nehéz élethelyzetre, hogy „Én is meg tudom oldani”. A mentális segítségkérés nem a gyengeség jele, hanem a bátorságé és az önmagunk iránti felelősségvállalásé. Fontos felismerni, hogy mindenkinek szüksége lehet támogatásra, és ez teljesen természetes és emberi dolog.

Az Egészségházunkban is elérhető Mentális segítő szeretettel várja a hozzá érkezőket, hogy segítsen az általuk meghatározott úton haladni.

Próbálja ki Ön is!

Amennyiben a leggyakoribb érzésekről, amelyek átszövik a hétköznapjainkat és alakítják az életünket, többet szeretne olvasni, szeretettel ajánljuk Papp Anita-Megélni című gyűjteményes írását.

A cikk Papp Anita mentális segítő közreműködésével készült.