Nyaralás ételallergiával, ételintoleranciával 
Az önfeledt nyaralás kulcsa a felkészülés és a tudatosság!
 Manapság egyre több ember szenved valamilyen ételallergiában, ételintoleranciában. Megszokott környezetben nem nehéz tartani az ezek elleni speciális étrendeket, ám egy nyaralás, utazás során már nehezebb a dolgunk. Adunk pár ötletet ahhoz, hogy ne kelljen lemondanunk a külföldi gasztronómia élvezetéről és az önfeledt pihenésről.
Manapság egyre több ember szenved valamilyen ételallergiában, ételintoleranciában. Megszokott környezetben nem nehéz tartani az ezek elleni speciális étrendeket, ám egy nyaralás, utazás során már nehezebb a dolgunk. Adunk pár ötletet ahhoz, hogy ne kelljen lemondanunk a külföldi gasztronómia élvezetéről és az önfeledt pihenésről.  
Előkészületek az utazás előtt
- 
- Kutatás és információgyűjtés:
 
- 
- Célország gasztronómiai sajátosságai: Tájékozódjunk a helyi ételekről és alapanyagokról, hogy tudjuk, mire számíthatunk és hogy készülhetünk fel az étkezésre.
 
- 
- Speciális éttermek és boltok: Keressünk olyan éttermeket, amelyek specializálódtak allergénmentes ételek készítésére, és térképezzük fel azokat a boltokat, ahol speciális termékeket árulnak.
 
- 
- Gyógyszerek és orvosi dokumentáció:
 
- 
- Orvosi igazolás: Kérjünk orvosunktól hivatalos igazolást az allergiánkról vagy intoleranciánkról, amit szükség esetén be tudunk mutatni.
 
- 
- Gyógyszerek és elsősegély: Gondoskodjunk elegendő mennyiségű gyógyszerről, allergia elleni készítményekről, és vigyünk magunkkal elsősegély csomagot is.
 
- 
- Utazási biztosítás:
 
- 
- Speciális biztosítás: Érdemes olyan utazási biztosítást kötni, amely kiterjed az ételallergiával kapcsolatos esetekre is!
 
Mit tegyünk az utazás során?
- 
- Éttermi étkezés:
 
- 
- Kommunikáció: Mindig közöljük az étterem személyzetével az ételallergiánkat vagy intoleranciánkat. Írjuk le az adott nyelven, hogy pontosan milyen allergénekre vagyunk érzékenyek, és mutassuk meg a pincérnek.
 
- 
- Menük és étlapok: Kérdezzük meg az összetevőket, és válasszuk azokat az ételeket, amelyeket biztonságosnak ítélünk. Kerüljük azokat az ételeket, amelyek összetevői nem egyértelműek.
 
- 
- Szállás kiválasztása:
 
- 
- Konyhával rendelkező szálláshelyek: Válasszunk olyan szállásokat, ahol lehetőség van főzésre, így saját magunk készíthetjük el ételeinket.
 
- 
- Szállodák és allergiabarát szolgáltatások: Keressünk olyan szállodákat, amelyek speciális menüt kínálnak az allergiások számára.
 
- 
- Helyi piacok és boltok:
 
- 
- Friss alapanyagok: Vásároljunk friss gyümölcsöket, zöldségeket és egyéb alapanyagokat, amelyek nem tartalmaznak rejtett allergéneket.
 
- 
- Speciális termékek: Keressük fel azokat a boltokat, ahol gondolva az ételallergiásokra, „mentes” termékeket is árulnak.
 
Hasznos eszközök és alkalmazások
- 
- Fordító alkalmazások: Használjunk olyan fordító alkalmazásokat, amelyek segítségével gyorsan lefordíthatjuk az allergén összetevők nevét a helyi nyelvre.
 
- 
- Allergia-kártyák: Utazás előtt szerezzük be az adott ország nyelvén írt allergiakártyánkat, amit repülőtéren, étteremben vagy akár a szállodában is használhatunk.
 
Nyitottság és rugalmasság
Utazás során fontos, hogy nyitottak és rugalmasak legyünk. Új helyek felfedezése közben próbáljuk meg élvezni a helyi kultúrát és gasztronómiát anélkül, hogy veszélybe sodornánk magunkat. Legyünk mindig felkészültek, de ne féljünk új dolgokat kipróbálni, amennyiben biztosak vagyunk benne, hogy biztonságos számunkra.
Ne feledjük! A kulcs a megfelelő előkészületekben, a tudatos választásokban és a kommunikációban rejlik. Az alapos felkészülés és a szükséges óvintézkedések betartása mellett bármilyen utazás felejthetetlen élményt fog nyújtani!
A cikk az Egészségház orvosainak közreműködésével készült.
