Tavaszi fáradtság: Az évszakváltás kihívásai

Tavaszi fáradtság

Ahogy beköszönt a tavasz, sokunk életében megjelenik egy ismerős, ám nem kívánt vendég: a tavaszi fáradtság. Ez az érzés, mely gyengeséget, kimerültséget és motiváció hiányt hoz magával, megkeserítheti mindennapjainkat. De mi is okozza ezt a jelenséget, és hogyan vehetjük fel vele a harcot?

Mi okozza a tavaszi fáradtságot?

A tavaszi fáradtság az évszakváltáshoz kapcsolódik. Ahogy a hosszú, sötét, téli napok véget érnek és beköszönt a melegebb idő, megváltozik a napfény mennyisége, intenzitása, mely szervezetünk számára komoly kihívást jelenthet.

A fáradtságérzet kialakulását elsősorban hormon háztartásunkban lezajló folyamatok okozzák: a melatonin („alvási hormon”) és a szerotonin („boldogság hormon”) szintjének ingadozása.

A téli hónapok alatt kevesebb időt töltünk a szabadban, így kevesebb napfényhez jut szervezetünk, csökken a szerotonin szint, mely miatt lehangoltabbak leszünk, és fokozódik a melatonin képződés, melynek következtében megnő az alvásigényünk.  A tavasz beköszöntével, a nappalok hosszabbodásával több fény éri el szervezetünket, csökken a melatonin termelés, amely átmeneti zavart okozhat az alvás-ébrenlét ritmusában.

Ezzel a folyamattal szervezetünk nem tudja elég gyorsan felvenni a versenyt, ezért a derűsebb idő beköszöntével a frissesség helyett fáradtságot, kimerültséget érezhetünk.

A tavasszal tapasztalt kimerültségért nem csak a hormonszint változása a felelős, hanem a téli hónapokban fogyasztott, zsírban gazdagabb, kalóriadúsabb étrend is. A tél folyamán általában kevesebb gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, így ásványi anyag- és vitaminhiány alakulhat ki szervezetünkben.

Mit tehetünk?

Próbáljunk minél több időt a szabad levegőn tölteni, válasszunk korunknak, egészségi állapotunknak megfelelő testmozgást, legyen az akár séta, futás, kerékpározás, túrázás, kertészkedés, vagy bármilyen kültéren végzett program. A testmozgás jó közérzetet biztosít! A szabadban eltöltött fél óra is rengeteget segíthet szervezetünknek az alkalmazkodásban.

Változtassunk étkezési szokásainkon! Kerüljük a túlzott cukor és koffein fogyasztást, melyek rövid távon ugyan energiát adnak, hosszú távon azonban növelhetik a fáradtságot és a rossz közérzetet. A zsíros, szénhidrátban gazdag ételek helyett fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldségfélét és tejterméket (főként kefirt, joghurtot), hogy a bennük lévő vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, újra tölthessék a télen kiürült szervezetünket. Figyeljünk a több folyadék bevitelére is! (napi 2-3 liter folyadékot fogyasztása javasolt)

Fontos, hogy szánjunk időt a pihenésre, kikapcsolódásra is. Próbáljunk meg stresszoldó tevékenységeket beiktatni napjainkba, meditáljunk, jógázzunk vagy tanuljunk, végezzünk egyszerű légzéstechnikákat. Töltsünk minél több időt barátainkkal, családtagjainkkal, szánjunk időt hobbinkra, olvasásra, zenehallgatásra.

A tavaszi fáradtság nem csak kellemetlen érzés, hanem jelzés is számunkra, hogy figyeljünk testünk és az elménk egészségére. Az egészséges életmódbeli változtatások és stresszkezelési technikák bevezetése segíthetnek abban, hogy jobban átvészeljük az évszakváltás kihívásait és teljes energiával és vitalitással élvezhessük a tavasz szépségét.

Összegezve: töltsünk minél több időt a szabadban, figyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére, valamint a megfelelő minőségű alvásra.

Ne felejtsük! Figyeljünk önmagunkra, vegyük komolyan testünk jelzéseit. Amennyiben a változtatások ellenére energiaszintünk tartósan alacsony, mindenképp konzultáljunk háziorvosunkkal.

A cikk az Egészségház orvosainak közreműködésével készült.