Tavaszi pollenallergiák kezelése és megelőzése

Olvasási idő: kb. 3 perc

A tavasz beköszöntével sokan szenvednek pollenallergiától, melynek tünetei: tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés, torokviszketés, köhögés, nehézlégzés, fáradékonyság és koncentrációs nehézség. Ezek a panaszok jelentősen ronthatják az életminőséget. Cikkünkben összefoglaljuk a megelőzés módjait, a kezelési lehetőségeket, valamint kitérünk a keresztallergiákra is.

Mit tehetünk a tünetek enyhítése érdekében?

  • Pollenfigyelés: Kövesse nyomon a napi pollenjelentéseket, és magas pollenkoncentráció esetén kerülje a hosszabb szabadtéri tartózkodást.
  • Szemvédelem: Szabadtéri tevékenység során a napszemüveg viselése csökkentheti a szemekbe jutó pollen mennyiségét.
  • Szellőztetés: Lehetőleg kora reggel vagy késő este szellőztessen, amikor alacsonyabb a pollenkoncentráció.
  • Légszűrők használata: HEPA-szűrős légtisztítók alkalmazása csökkentheti a levegőben lévő allergének mennyiségét.
  • Ruházat és hajmosás: A szabadban viselt ruhákat érdemes gyakrabban mosni, és lehetőség szerint zárt térben szárítani. Hazaérkezést követően ajánlott mielőbb hajat mosni, hogy eltávolítsuk a ruhára, hajra tapadt polleneket.
  • Zárt ablakok az autóban és otthon: Utazás közben tartsa zárva az ablakokat, és használjon pollenszűrővel ellátott klímaberendezést (fontos, hogy ezt évente tisztíttassa).

Keresztallergia

Előfordul, hogy az immunrendszer annak ellenére, hogy a tudott, allergizáló anyag nincs is jelen, mégis, a vele hasonló szerkezetű ételekre is allergiás válasszal reagál.

  • Nyírfapollen-allergia esetén: alma, körte, cseresznye, barack, mogyoró, sárgarépa, zeller fogyasztása okozhat tüneteket.
  • Parlagfű-allergia esetén: görögdinnye, sárgadinnye, banán, uborka, cukkini.
  • Fekete üröm-allergia esetén: kömény, paprika, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, napraforgó, kivi, ánizs, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller.
  • Fűpollen-allergia esetén: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin.
  • Háziporatka-allergia esetén: rákfélék, például garnélarák, homár fogyasztása válthat ki reakciót.

A keresztallergiák egyénenként változhatnak, így nem minden allergiás személy tapasztal keresztreakciókat. A keresztallergia tünetei gyakran enyhébbek, mint az eredeti allergiáé, és sok esetben csak nyers ételek fogyasztásakor jelentkeznek. A hőkezelés, például főzés vagy sütés, gyakran csökkenti vagy megszünteti az allergén hatást.

Kezelési lehetőségek

A pollenallergia kezelésében el kell különítenünk a természetes és a gyógyszeres kezelést.

Nagyon jó tapasztalatok vannak homeopátiás szerekkel, melyek előnye, hogy nincs mellékhatásuk, nem károsítják a méregtelenítő szerveinket. A gyógyszeres kezeléssel szemben az az egyetlen hátrányuk, hogy nem olyan gyorsan hatnak, idő és türelem kell hozzájuk.

Gyógyszeres kezelésben az antihisztamin tartalmú szerek játszanak elsődleges szerepet, mivel többnyire hatékonyan csökkentik a tüsszögést, orrfolyást és viszketést a hisztamin hatásának blokkolásával. Makacsabb tünetek esetén szteroid tartalmú orrspray-k alkalmazhatók a gyulladás, így az orrdugulás enyhítésére. A szemviszketés kezelésére antihisztamin tartalmú szemcseppek állnak rendelkezésre.

Hosszú távú megoldást kínál az allergénspecifikus immunterápia, amely fokozatosan hozzászoktatja az immunrendszert az allergénhez.

Összegzés

A tavaszi pollenallergia sokak életét megnehezíti, de megfelelő megelőző lépésekkel, a keresztallergiát okozó ételek kerülésével és a szükséges kezelési módok időben történő alkalmazásával a tünetek jelentősen csökkenthetők. Ha a tünetek súlyosak vagy tartósak, érdemes allergológushoz vagy fül-orr gégészhez fordulni!

A cikk az Egészségház orvosainak közreműködésével készült.