A férfiakat értintő leggyakoribb urológia betegségek

Az urológia a húgyhólyag, húgycső, valamint a férfiak esetében a nemi szervek (herék, mellékherék, prosztata, ondóvezeték és ondóhólyag, hímvessző) betegségeivel foglalkozó szakterület.

Míg vannak olyan betegségek, melyek főként a nőket veszélyeztetik, addig vannak olyanok, melyekkel a férfiaknak kell szembenézniük.

Összegyűjtöttük azokat az urológiai betegségeket, melyekre a férfiaknak leginkább figyelnie kell.

PROSZTATA PROBLÉMÁK

A prosztata szelídgesztenye (kb.15 ml) nagyságú mirigy, mely az ondó váladékának egy részét termeli. A húgyhólyag alatt helyezkedik el, és a húgycső átfut rajta.

A férfiakat érintő urológiai betegségek közül leggyakrabban a prosztata gyulladása, jóindulatú megnagyobbodása, illetve a prosztata daganatos megbetegedése fordul elő.

Prosztatagyulladás

A prosztatagyulladás leggyakrabban a 30-55 év közötti férfiaknál fordul elő. Két fajtája van:

Krónikus prosztatagyulladás: A tünetek fokozatosan jelentkeznek, akár hónapok alatt alakulnak ki. Ennek a típusnak általában fertőzés áll a hátterében.

Tünetei:

 • fájdalom vizelés során, gyakori vagy hirtelen vizelési inger, akadozó vizelet,
 • diszkomfort érzés vagy fájdalom a pénisz, a herék, a végbélnyílás, az alhas, a hát alsó részén,
 • megnagyobbodott vagy érzékeny prosztata,
 • szexuális problémák; erekciós zavar, fájdalom ejakuláció során, medence fájdalom szexuális aktus után. 

Akut prosztatagyulladás: A tünetek erősek, hirtelen jelentkeznek, mindig fertőzés okozza. Ritkán fordul elő és azonnali kezelést igényel!

Tünetei:

 • fájdalom a pénisz, a herék, a végbélnyílás, az alhas vagy a hát alsó részén, székletürítési fájdalom
 • fájdalmas vizelés, gyakori vizelési inger, nehezen induló vagy akadozó vizelés, vér a vizeletben,
 • vizelet elakadás – azonnali kezelést igényel!
 • rossz általános közérzet, fáradtság, izületi és izomfájdalmak, láz.

Jóindulatú prosztata megnagyobbodás

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás a prosztata húgycsövet körülölelő, belső állományának megnövekedése, mely miatt szűkül a húgycső és irritálódik a húgyhólyag.

Tünetei:

 • vizeletürítéssel kapcsolatos nehézségek; főképp reggeli első alkalommal nehezen induló vizelet, vizeletsugár gyengülése, szakaszossá válása, hólyag teljes ürítésének akadálya,
 • gyakori vizelési inger, gyakori éjszakai vizelés,
 • utócsepegés, sürgető vizelési inger.

A vizelés után a hólyagban általában marad még egy kevés pangó vizelet, ami könnyen gyulladáshoz vezethet. A legjobb „ellenszer” a folyamatos szűrés, urológiai vizsgálat, ugyanis a betegség nagyon jól kezelhető.

Prosztatarák

A prosztata daganata a férfiak egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése. 50 éves kor felett az esélye egyre nő, azonban korai felismeréssel jól kezelhető, ezért kiemelt fontossága van a szűrővizsgálatoknak!

A prosztatarák egy alattomos kór, mely sajnos a kezdeti szakaszban nehezen ismerhető fel. A beteg többnyire hasonló tüneteket észlel, mint prosztatagyulladás vagy prosztatamegnagyobbodás esetén: sürgető vizelési inger, fájdalom az alhasban, kellemetlen érzések vizelés közben. Előrehaladott állapotban a daganat betörve a húgyhólyagba véres vizeletet, véres ondót, gáti-, keresztcsonti-, deréktári fájdalmakat is okozhat. Ezen kívül általános daganattünetek: gyengeség, fogyás, vérszegénység is jelentkezhetnek.

A HERÉK BETEGSÉGEI

A heréken tapintható elváltozások pl. duzzanat, kinövés, esetleg elnehezülés érzése sokféle problémát vethet fel.

Heregyulladás

A heregyulladás a húgycső, valamint a prosztata gyulladásaihoz társulva az ondózsinóron keresztül, de a vér útján szállított kórokozók által is létrejöhet. Idősebb férfiaknál vizelési panaszokhoz társulva, vagy állandó katéter viselés esetén is kialakulhat.

A heregyulladás heves fájdalommal jár, hidegrázás és magas láz kíséri, sok esetben a herezacskó bőre kipirosodik, feszessé, vizenyőssé válik. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvoshoz!

Heresérv

A here burkai között felszaporodik a folyadék, ami térfogatnövekedést okoz, a here megnő. Kialakulását sok esetben korábbi gyulladás, fizikai behatás, sérülés okozza. Lassan fejlődik ki, akár hónapokig is tarthat, általában nem fáj, nem érzékeny, azonban esztétikai problémát, illetve kényelmetlenséget okoz, hiszen olyan nagyra is nőhet, hogy a járást is nehézkessé teszi. Műtéti úton jól kezelhető.

Heretorzió (herecsavarodás) 

A hereretorzió egy súlyos állapot, mely akkor fordul elő, ha a here az ondózsinór körül spontán vagy ritkán közvetlen trauma hatására megcsavarodik, így az ondózsinórban futó erek elzáródhatnak, ami a here elhalását okozhatja. Főleg az újszülötteket és a 12-18 éves fiatalokat érinti. Tünetei a hirtelen, súlyos, féloldali herefájdalom. Az érintett oldalon a here feljebb kerül, emellett a herezacskó duzzadása, érzékennyé válása, vörössé vagy sötétebbre színeződése és hányás jelentkezhet.

A torziót általában műtéti úton korrigálják. Ha a csavarodást nem sikerül időben megszüntetni, a here eltávolítására van szükség. Mivel a torzió általában csak egy herét érint, annak eltávolítása nem befolyásolja a termékenységet.

Hererák

Főleg a fiatalabb férfiak betegsége (általában 16-35 éves férfiakat érint) de előfordulása idősebb korban sem zárható ki. A herében tapintott kemény terület, göb hívja fel a figyelmet a betegség megjelenésére. Az ellenoldali heréhez viszonyítva a here tapintata megváltozik, megnő és porc-kemény lesz. Felfedezésében nagy szerepe van a fürdés, közbeni rendszeres here önvizsgálatnak, áttapintásának. Az idejében felfedezett és kezelt daganat esetében a gyógyulás valószínűsége közel 100%.

MEREVEDÉSI PROBLÉMÁK

A merevedési zavar, vagy más néven erektilis diszfunkció, nem csak az idősek betegsége. 40 éves kor alatti férfiak 4-10 százalékát érinti. Akkor beszélünk merevedési zavarról, ha a merevségi állapot nem elég a közösülés elkezdéséhez vagy befejezéséhez. A háttérben legtöbbször lelki okok, de elhízás, betegség (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, gerincvelő sérülés, vagy a prosztata megbetegedése), gyógyszer mellékhatás, túlzott alkohol, drog fogyasztás is állhat.

A legfontosabb, hogy az állapotot kiváltó betegség vagy lelki ok kezelésre kerüljön, ezt követően kerülhet sor a potenciazavar kezelésére.

A férfiakat leginkább érintő urológiai problémák jelentős része jó eséllyel és könnyen kezelhető.

Nem szabad azonban arról megfeledkezni, hogy a megelőzés leghatékonyabb eszköze az éves szűrővizsgálat! A szűrővizsgálatok szerepe kulcsfontosságú az elváltozások időben történő felismerésében, és a megfelelő kezelés elkezdésében, a betegségek gyógyításában, visszaszorításában. A szűrővizsgálat mellett szintén nagy jelentősége van az önvizsgálatnak, hiszen bármilyen elváltozást észlelve, lehetőség van azonnal urológus szakorvoshoz fordulni.

Ne feledje! Legyen szó szűrővizsgálatról, vagy konkrét problémáról, keresse bizalommal Egészségházunk nagy tapasztalattal rendelkező urológusát, aki segít a gyógyulásban.

A cikk az Egészségház orvosainak közreműködésével készült.