Az érszűkület nem csak az idősek betegsége. Bár az érszűkület jellemzően a kor előrehaladtával alakul ki, téves azt gondolni, hogy a fiatalabbakat nem érintheti.

Mi az érszűkület?

Az érszűkület a verőerek (artériák) üregének a zsír és mészlerakódás miatti beszűkülése, merevvé válása. A szűkület miatt csökken az átáramló vér mennyisége, csökken az szövetek tápanyag és oxigén-ellátottsága.  Az érszűkület az egész szervezet vérellátását érinti, mégis leggyakrabban a szív, az agy, és az alsó végtagok, területén okoz tüneteket. A betegség utolsó stádiumában az ér teljesen elzáródik, majd megindul az adott szerv szöveteinek elhalása, ami szív-és agyi infarktushoz, illetve végtagok fekélyesedéséhez, üszkösödéséhez, vezet.

Kialakulása

Az érfal szerkezetének átalakulása már a 30-as életkorban elkezdődhet. Az érszűkülettel egyértelműen összefüggő kockázati tényező a dohányzás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, magas vérnyomás és az öröklött hajlam is.

 A betegség a kor előrehaladtával egyre nagyobb valószínűséggel és mértékben alakul ki, aminek kezelés nélkül súlyos következményei lehetnek. Bár a betegségnek vannak fokozatai fontos, hogy az észlelt elváltozásokat már a legelején kezeljék.

Milyen tünetek esetén gondoljunk érszűkületre?

Lábfájás: a leggyakoribb tünet. Terhelésre – pl. gyaloglás, lépcsőzés – jelentkező feszítő vagy görcsös lábikra,- lábszár vagy combtájéki fájdalom, mely pihenésre múlik. Kezdetben e tünet csak nagyobb megterheléskor – hosszabb gyaloglásnál, sietésnél – jelentkezik, később az érszűkület előrehaladtával a fájdalom nélkül megtett távolság egyre csökken. Mivel a mozgásszervi betegségek gyakran egészen hasonló tünetekkel járnak, ez késleltetheti a diagnózist.

Hideg végtagok: leginkább a kis artériák keringési zavara esetén fellépő tünet. A hidegség érzés, a zsibbadás mellett azonban gyakori tünete a cukorbetegség szövődményeként fellépő idegi károsodásnak, a polineuropátiának is.

Töredezett körmök: a kis artériák keringési elégtelenségének gyakori tünete.

Végtagi fekély: jellemzően a lábszárakon traumára vagy anélkül kialakuló nem, vagy nem megfelelően gyógyuló sebek, fekélyek súlyos tünetet jelentenek, és érszűkület irányában azonnali kivizsgálás szükséges különösen dohányosok, cukorbetegek esetében.

 

Mit tegyünk a tünetek észlelése esetén?

Érszűkületre utaló tünet vagy akár már gyanú esetén is indokolt az orvosi kivizsgálás. Érdemes odafigyelni a csökkent véráramlás korai jeleire. Nagyfokú panaszok esetén érsebészeti vizsgálat szükséges.

A korai diagnózis és kezelés segít elkerülni a tünetek rosszabbodását, súlyosbodását, életveszélyes állapotok kialakulását.

 

Az érszűkület kezelése

Mint minden szív-és érrendszeri betegségnél, legjobb kezelés a megelőzés: a dohányzás elhagyása, rendszeres fizikai aktivitás, megfelelő testsúly elérése és megtartása.

A gyógyszeres kezelés lelassítja az erek szűkülését.

Nagyfokú érszűkületek esetében műtéti kezelésre lehet szükség.

Az életmódváltás akkor is szükséges, ha gyógyszeres vagy műtéti kezelés mellett is szükséges.

Több jó hatékonysággal alkalmazott kiegészítő kezelés létezik.

Egészségházunkban elérhető vizsgálatokkal lehetőség van a még korai, tünetmentes állapotok felfedésére (Arteriográf, ultrahang vizsgálat) illetve érszűkület kezelési lehetőségekre (Mofetta, ultrahangos érszűkület kezelés) melyek gyakran csökkentik vagy szükségtelenné teszik erős hatású gyógyszerek szedését, szerencsés esetben még a műtéteket is.

Dr. Kemény János