A köztudatban az érszűkületet a végtagzsibbadással vagy a végtagok hidegségérzésével és fázásával kötik leginkább össze, és a terhelésre jelentkező lábfájdalmat kevéssé tartják számon, pedig valójában ez utóbbi tünet a jellemző erre a betegségre.

Az érszűkület a verőerek – artériák üregének beszűkülése, zsír és mészlerakódása miatti merevvé válása. Emiatt csökken a keringő vér mennyisége, következésképpen csökken az szövetek tápanyag és oxigén-ellátottsága. Ez kezdetben járáskor kialakuló lábfájáshoz, súlyosabb esetben a szövetek elhalásához is vezethet. Ez utóbbi a lábak kisebesedését (lábszárfekély), a lábujjak elfeketedését okozhatja, ami már a végtagot is veszélyezteti. Az érfal szerkezetének átalakulása már a 30-as életkorban elkezdődhet, többszörös kockázati tényezők fennállásakor érszűkület is kialakulhat. A betegség a kor előre haladtával egyre gyakoribb. Kockázati tényezőkként a dohányzás, a cukorbetegség, a magas koleszterinszint, magas vérnyomásbetegség, öröklött hajlam szerepelnek.

Milyen tünetek esetén gondoljunk érszűkületre?

Lábfájás: a legjellemzőbb tünet. Terhelésre – pl. gyaloglás, lépcsőzés – jelentkező feszítő vagy görcsös lábikra,-lábszár vagy combtájéki fájdalom, mely pihenésre múlik. Kezdetben e tünet csak nagyobb megterheléskor – hosszabb gyaloglásnál, sietésnél – jelentkezik. Később, az érszűkület előrehaladtával a fájdalom nélkül megtett távolság egyre csökken. Mozgásszervi betegségek gyakran egészen hasonló tünetekkel járnak, ami késleltetheti a diagnózist.

Hideg végtagok: a nagy erek keringési zavarára nem jellemző, leginkább kis ér keringési zavar esetén lép fel ez a tünet. Az elégtelen kis ér keringésre utaló jel lehet a kezek, lábfejek hűvössége. A hidegség érzés, a zsibbadás mellett azonban gyakori tünete a cukorbetegség szövődményeként fellépő idegi károsodásnak, a polineuropátiának is.

Töredezett körmök: elégtelen kis ér keringés gyakori tünete.

Végtagi fekély: mind a lábakon mind a kezeken akár traumára akár anélkül kialakuló nem, vagy nem megfelelően gyógyuló sebek, fekélyek súlyos tünetet jelentenek, és érszűkület irányában azonnali kivizsgálást követelnek- különösen dohányosokban, cukorbetegekben. Az érbetegségek az egész érrendszer területét érinthetik, emiatt egyidejűleg fennállhat a szívkoszorúerek vagy az agyat ellátó erek betegsége is. A korábban szívinfarktust vagy agyi infarktust szenvedett betegeknél az érszűkület tüneteit különösen komolyan kell venni.

Mit tegyünk a tünetek észlelése esetén?

Érszűkületre utaló tünet vagy akár már gyanújel esetén is indokolt az orvosi kivizsgálás.

Nagyfokú panaszok esetén érsebészeti vizsgálat szükséges. A korai felismerés nagyon fontos az időben megkezdett kezeléshez. A betegség következményei súlyosak lehetnek- akár végtag amputáció is.

A kivizsgálást követően gyógyszeres kezelés, súlyosabb esetben érfestés, érsebészeti beavatkozás elvégzése jön szóba.

Nem nélkülözhető az életmód drasztikus változtatása sem.

Az Egészségházunkban elérhető érszűkület kezelési lehetőségek gyakran csökkentik vagy szükségtelenné teszik az erős hatású gyógyszereket, szerencsés esetben még a műtétet is