Diabetológia – amit tudni érdemes róla

Cukorbetegség. A világ leggyakoribb anyagcsere betegsége. Alattomos betegség, amely éveken át rombolja a szervezetet anélkül, hogy komolyabb fizikális tüneteket okozna; nem okoz fájdalmat, nem érezzük, hogy bármi bajunk lenne. Ha nem foglalkoznak időben a betegséggel, a fokozatosan megjelenő és egyre súlyosabbá váló szövődmények jelentősen csökkentik az életminőséget és az életkilátást is.

Bár a cukorbetegség jelenleg nem gyógyítható, azonban a vércukor megfelelő szinten tartásával megelőzhetők a cukorbetegség következtében kialakuló olyan súlyosabb szövődmények, szervi károsodások, mint a vese-, a szem-, a bőrproblémák, valamint a lábszárfekély.

Mik azok a tünetek, amelyekre mindenképp figyelni kell?

  • Fokozott étvágy, fáradékonyság, tartós levertség: Ha a szervezet nem termel elegendő inzulint, vagy ellenállók (rezisztensek) a hatásával szemben, a szénhidrát (cukor) nem tud megfelelően beépülni a sejtekbe, azok nem jutnak energiához, viszont a vér cukorszintje megemelkedi. Ez magyarázza a fellépő fáradságot és éhséget.
  • Állandó szomjúságérzet és gyakoribb vizelés
  • Szájszárazság és viszkető, gyakran kisebesedő bőrfelszín: A szervezet folyadékvesztésének következménye, a szervezet egyes részein vízhiány alakul ki, a bőr, a nyálkahártya kiszárad, viszketést okozhat.
  • Lassan gyógyuló sebek, vágások: A cukor kiváló környezetet biztosít a fertőzések kialakulásához, és a sebgyógyulást hátráltatja.
  • Gombás fertőzések: A gombák számára ideális körülményeket biztosít a cukrosabb vér. Az elváltozások jellemzően a körmökön, bőrön, nemi szerveken, azok körül, mellek alatt jelennek meg.
  • Aceton szagú lehelet.

A fentieken kívül a homályos látás, romló hallás, fájdalom, zsibbadás a lábakban, a bőr elszíneződése (nyakon, hónalj és ágyék területén) is utalhat diabéteszre, amit vizsgálatokkal ki lehet zárni, vagy meg lehet erősíteni.

Fontos hangsúlyozni, hogy aki a fenti figyelmeztető jelek közül egyet vagy akár többet tapasztal, forduljon diabetológus szakorvoshoz!

A diabetológus szakorvos a cukorbetegséggel és annak kezelésével foglalkozó belgyógyász szakorvos, aki különböző vizsgálatokkal felméri az anyagcsere állapotot, kiértékeli a laborvizsgálatot, felismeri a kezdődő eltéréseket (inzulinrezisztencia), illetve a már kialakult cukorbetegséget. Amennyiben az optimálishoz képest eltérést észlel, úgy az egyensúlyi állapot helyreállítása érdekében életmódváltozást, megfelelő kezelést indít, segít a szövődményeket megelőzni, időben felismerni. A diabetológus szakorvos végzi a cukorbetegek kezelését beleértve a kezelés beállítását, nyomon követését.

Diabetológus szakorvos felkeresését javasoljuk azoknak is, akik a cukorbetegség kialakulásra hajlamosító tényezők miatt az átlagosnál magasabb kockázati csoportba tartoznak; akiknek a családjában már több esetben fordult elő cukorbetegség, magas vérnyomásban, koszorúér-betegségben szenved, magas vérzsírszint, húgysavszint értékei vannak, túlsúlyos (testtömegindexe jóval magasabb a normál értéknél).

Szakorvos mellett érdemes felkeresni egy dietetikus szakembert. A dietetikus táplálkozástudománnyal foglalkozó szakember, aki segítséget nyújt – egészséges és beteg emberek számára – a megfelelő táplálkozási szokások kialakításában.

Sokan félnek orvoshoz fordulni, tartva attól, hogy miként tudják életükbe a rendszeres testmozgást, táplálkozással kapcsolatos változtatásokat betartani. Fontosnak tartjuk a személyre szabott kezeléseket, melynek során pácienseink életkörülményeit, lehetőségeit is figyelembe veszik szakembereink. Fontosnak tartjuk azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a gyógyuláshoz a páciensnek is tennie kell! Diabetológus és dietetikus szakembereink segítenek, hogy a változás a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon az Ön számára.

A cikk az Egészségház orvosainak közreműködésével készült.