Gastroenterológia

A gasztroenterológus munkáját legtöbbször a gyomor-és vastagbél tükrözéssel azonosítják, azonban ennél jóval többről van szó.

A gasztroenterológia az emésztőrendszerrel, illetve annak betegségeivel foglalkozó orvosi szakterület. Ide tartoznak a nyelőcső, a gyomor, a vékony-és vastagbél, a hasnyálmirigy, a máj, az epehólyag-és epevezeték betegségei.

Mikor kell gasztroenterológushoz forduni?

Bármilyen emésztéssel vagy emésztőszervekkel kapcsolatos panasz esetén. Ezek lehetnek enyhék vagy enyhének tűnő panaszok, mint: puffadás, gyomorégés, székelési szokás megváltozása, rossz szájszag, fokozott bélkorgás, hasi fájdalom, rossz közérzet, ami összefüggésben áll az étkezéssel.

Az alább felsorolt, súlyosabb, figyelmeztető, úgynevezett „Alarm” tünetek esetén mihamarabb forduljon szakorvoshoz!

  • ismeretlen eredetű testsúly vesztés,
  • ismétlődő hányinger, hányás,
  • nyelési fájdalom, -nehézség,
  • véres hányás,
  • véres székletürítés,
  • visszatérő, állandósult, ismeretlen eredetű, hasi fájdalom,
  • emésztőszervi panaszokhoz társuló láz.

Egészségházunkban az endoszkópos helyiségünk mellett pihenőszobát alakítottunk ki pácienseink részére, mely saját mosdóval, zuhanyzóval rendelkezik, így téve kényelmesebbé, diszkrétebbé és nyugodtabbá az itt tartózkodást és a rendelői légkört. 

Emésztőrendszerünk állapota alapvetően meghatározza mindennapi életminőségünket. Napjainkban egyre több embert érintenek a gyomor-és bélrendszeri panaszok, melyekről általánosságban elmondható, hogy sokszor a tünetek mértéke nem áll egyenes arányban a betegség komolyságával. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk és tanácsoljuk, hogy visszatérő panaszok esetén mielőbb forduljon szakorvosainkhoz akkor is, ha tünetei enyhe formában jelentkeznek!