Úti patika, elengedhetetlen kellékek a biztonságos és gondatlan utazázshoz

Amikor nyaralást, utazást tervezünk, gyakran a programokra, látnivalókra és pihenésre koncentrálunk. Azonban ahhoz, hogy a vakáció valóban zavartalan és élvezetes legyen, elengedhetetlen, hogy felkészüljünk az esetleges egészséggel kapcsolatos problémákra is. Legyen szó belföldi vagy külföldi útról, az úti patika egy olyan alapvető kellék, amely segíthet megelőzni, illetve gyorsan kezelni a kisebb betegségeket, sérüléseket a már megszokott, bevált gyógyszereinkkel. Lássuk, miért fontos az úti patika és mit érdemes tartalmaznia.

Miért fontos az úti patika?

Azonnali segítség: Ha valamilyen kisebb egészségügyi probléma lép fel, gyorsan cselekedhetünk anélkül, hogy gyógyszertárat kellene keresnünk.

Kényelem: Rögtön kéznél van, emellett elkerülhetjük a nyelvi nehézséggel és az idegen, általunk nem ismert gyógyszerek keresésével járó stresszt különösen, ha külföldre utazunk.

Személyre szabott ellátás: Az úti patika tartalmát saját igényeinkhez és egészségi állapotunkhoz igazíthatjuk olyan készítményekkel, melyek már beváltak és biztonsággal alkalmazhatók.

Időmegtakarítás: Az előre összeállított úti patika segít abban, hogy több időt tölthessünk pihenéssel és kikapcsolódással.

 

Mit tartalmazzon az úti patika?

Tartalma változhat attól függően, hogy hova és milyen hosszú időre utazunk, és utunk során milyen tevékenységeket szeretnénk csinálni. Az alábbiakban egy általános listát állítottunk össze azokról az alapvető dolgokról, amelyeket érdemes magunkkal vinni.

1.        Alapvető gyógyszerek és készítmények

Fájdalom- és lázcsillapítók, megfázás elleni szerek: Sokszor már a hőemelkedés is tönkreteheti hangulatunkat, de a fej-, fog-, vagy izomfájdalmak is megkeseríthetik a nyaralást, melyre a láz- és fájdalomcsillapítók azonnali gyógyírt jelenthetnek. A hölgyeknek érdemes kifejezetten görcsoldásra, menstruációs fájdalmak kezelésére alkalmas gyógyszereket is csomagolni. Megfázás esetére a torokfertőtlenítő pasztilla, és az orrcsepp is nagy segítség lehet. (A lázról és lázcsillapításról korábbi cikkünkben Itt olvashat.)

Gyomor- és bélrendszeri gyógyszerek, probiotikumok: Az utazás sokak számára izgalommal jár. Vannak, akik az utazást nem bírják, van, aki már a repülés gondolatától is hányingerrel küszködik. A külföldi országok gasztronómiai élményei, egy fertőzött étel, ital fogyasztása, az uszodai víz lenyelése, az étkezési szokások megváltozása, a helyi csapvíz fogyasztása sajnos esetenként a hasmenés izgalmát is magukkal hozzák. Mivel a hányás és hasmenés az utazások során a leggyakoribb tünetekhez tartoznak, mindenképp csomagoljunk hányinger csillapító készítményeket (pl. B6 vitamint), hasmenés elleni szereket, és probiotikumot is.

Allergia elleni készítmények: Amennyiben valaki allergiás, úgy az antihisztaminokat érdemes elcsomagolni, de kalcium pezsgőtabletta is alkalmas lehet az allergiás reakciók enyhítésére.

Sebkezelő eszközök: Egy kirándulás, túrázás során bármikor szenvedhetünk kisebb sérüléseket, de a nagy melegben egy lábbeli által feltört sarok is okozhat kellemetlen perceket. Emiatt sebtapaszok, steril gézlapok, fertőtlenítő oldatok (pl. jód vagy hidrogén-peroxid), ragtapaszok is jó, ha részét képezi úti patikánknak.

Bőrgyógyászati készítmények: Városnézés során is le lehet égni, ezért fontos kellék a magas faktorszámú naptej, illetve napozás utáni hűsítő készítmények is. Szintén hasznos, ha rovarcsípés elleni kenőcsöket, sprayket (szúnyog, kullancs) is csomagolunk.

Antibiotikus kenőcs: Kisebb sebek, vágások kezelésére nagy segítség lehet.

 

2.        Személyre szabott készítmények:

Receptköteles gyógyszerek: Minden olyan gyógyszerből, amelyet rendszeresen szedünk, a napokra kiszámolt mennyiség egyharmadával többet csomagoljunk arra az esetre, ha valamilyen oknál fogva nem sikerül időben hazautazni. Előre gondoskodjuk arról, hogy ezek a gyógyszerek időben felíratásra, kiváltásra kerüljenek.

Asztma inhalátor: Ha asztmás vagy allergiás tüneteink vannak.

Szemcsepp: Száraz szem, irritáció esetén.

 

3.        Egyéb hasznos eszközök:

Hőmérő: Testhőmérséklet mérésére.

Vérnyomásmérő: Magas vérnyomással élők számára.

Csipesz, tű: Szálkák, tüskék eltávolításához.

Rugalmas pólya: Rándulások, húzódások kezelésére.

Fertőtlenítő kendők: Kézfertőtlenítéshez, ha nincs víz és szappan.

Rovarriasztó: Különösen, ha olyan helyre utazunk, ahol sok a rovar, érdemes akár elektromos rovarriasztót is magunkkal vinni, hogy az éjszakáink nyugodtan teljenek.

 

Tippek az úti patika összeállításához:

Csomagolás: Minden gyógyszert és eszközt átlátszó, zárható tasakokban tároljunk, hogy könnyen megtaláljuk őket.

Lejárati idők ellenőrzése: Győződjünk meg róla, hogy a gyógyszerek nem jártak le.

Használati utasítások: Vigyük magunkkal a gyógyszerek használati utasítását.

Orvosi igazolás: Ha repülővel utazunk, az állandóan szedett gyógyszereinkről érdemes orvosi igazolást kérni, mert sokszor kérik.

Külön csomag összeállítása: Amennyiben repülővel utazunk, érdemes a kézipoggyászunkba külön csomagolni a rendszeresen szedett gyógyszereinket így, ha bármi gond lenne poggyászunkkal (pl. elkeveredik és csak több nap múlva kapjuk kézhez) akkor nem kell nélkülöznünk ezeket.

 

Összegzés

Az úti patika egy olyan nélkülözhetetlen kellék, amely segíthet, hogy nyaralásunk gondtalan és biztonságos legyen. A megfelelő előkészületekkel és az alapvető gyógyszerek, eszközök beszerzésével felkészülhetünk a kisebb egészségünkkel kapcsolatos problémákra, így több időt tölthetünk pihenéssel és kikapcsolódással. Ne feledjük, hogy az elővigyázatosság mindig kifizetődik, különösen, ha az egészségünkről van szó. Készüljünk fel, és élvezzük a nyár minden pillanatát biztonságban és egészségesen!

 A cikk az Egészségház orvosainak közreműködésével készült.