Új fogalom a vizelettartási zavar (inkontinencia) kezelésében: Pelvicenter

 

Mi az inkontinencia?

Az inkontinencia vizelet- és széklet visszatartási képtelenséget jelent, de általában csak az akaratlan vizeletvesztést értjük alatta. Hazánkban közel félmillió ember szenved tőle annak ellenére, hogy létezik megfelelő gyógymód a probléma kezelésére.

 

Az inkontinencia fajtái

 

  • Stressz vagy terheléses inkontinencia: A medencefenék izmainak, valamint a vizelet kibocsátását szabályozó izmoknak (húgyúti záróizmok) a gyengülése miatt alakul ki és általában fizikai terhelésre jelentkezik.
  • Reflex inkontinencia: Inger nélküli vizeletcsepegés, melyet ideggyógyászati betegség okoz.
  • Túlfolyásos inkontinencia: Vizeletelfolyási akadály miatt a hólyag nem ürül ki megfelelően és a visszamaradó vizelet csepegve ürül.
  • Késztetési inkontinencia: Nem elnyomható, heves vizelési inger, mely vizeletvesztéssel jár.

 

Az inkontinencia stádiumai

Az inkontinenciát, súlyosságától függően, három stádiumba soroljuk.

  • I. stádium – csak fokozott hasűri nyomás esetén csöpög el a vizelet.
  • II. stádium – kisebb megterhelés esetén (pl. járás) jelentkező vizeletcsepegés.
  • III. stádium – már nyugalomban is fennálló vizelet vesztés.

 

Az inkontinencia okai

A medencefenék izmai a hozzá tartozó kötőszöveti- és szalagrendszerrel együtt látják el feladatukat, részben alátámasztják a kismedencei- és hasüregi szerveket, részben pedig zárják/nyitják a húgycső, hüvely, végbélnyílás izomzatát. Ha meggyengül a gátizom, akkor kialakul az inkontinencia.

A gátizmok meggyengülésének különféle okai lehetnek. Örökletesen is vannak gyengébb gátizomzattal rendelkező egyének, akiknél pl. egy váratlan tüsszentés már fiatal korban is pár csepp vizelet vesztéssel jár. A testsúlyfölösleg is megterheli a gátizomzatot. A terhesség és szülés, különösen az elhúzódó vagy gyenge fájásokkal járó szülés, szintén hozzájárulhat az inkontinencia kialakulásához. Rejtett inkontinenciát, sajnos, a nem kellő körültekintéssel végzett nőgyógyászati beavatkozások, műtétek is előhozhatnak.

A menopauza idején beköszöntő hormonális változások (ösztrogén- és progeszteronszint csökkenés) megváltoztatják a medence- és hasizmok állapotát, ami ugyancsak előidézheti az inkontinenciát. Férfiaknál a prosztata betegségekben (megnagyobbodás, gyulladás, rák) szenvedőknél is igen gyakori tünet. A húgyhólyag renyhesége a testmozgás hiányával, és a gátizomzat edzetlenségével is összefüggésben lehet. Érintettek lehetnek a sportolók is, főként, ha hasizomzatuk aránytalanul erősebb, mint a gátizomzatuk. Ezen kívül idegrendszeri károsodás, gyógyszerszedés, székrekedés, fertőzés, de akár még egy felfázás is oka lehet a hólyaggyengeségnek.

 

Az inkontinencia kezelése

A pontos diagnózis és az egyénre szabott terápia meghatározása minden esetben urológus szakorvos feladata.

A medencefenék izmainak épsége, hibátlan működése elengedhetetlen számos élettani funkció ellátása szempontjából, ezért karbantartása, megerősítése nagyon fontos!

A gyenge medencefenék hosszútávon hátfájást, vizelet- és széklet visszatartási nehézséget, potenciazavart, szexuális vágy (libidó) csökkenést, erős menstruációs fájdalmat, fájdalmas közösülést is okozhat.

A gátizom tornája sok esetben jelenthet megoldást a meggyengült medencefenék és gátizomzat erősítésére, ezáltal a kellemetlen, életminőséget negatívan befolyásoló tényezők elkerülésére.

Egészségházunkban lehetőséget biztosítunk az inkontinencia megelőzésére, kezelésére műtéti beavatkozás nélkül! A Pelvicenter olyan orvosi eszköz, mely mágneses stimuláció útján edzi a medencefenék izmait. Az erős, homogén mágneses mező mélyen behatolva a medencébe ingerli az összes környező ideget és izmot, így edzve azokat.

A kezelés eredményeként a kismedencei izmok ereje és koordinációja jelentős mértékben javul.

A kezelés egyszerű, fájdalom- és mellékhatás mentes, hatékony, és sokszor már az első kezelés után érezhető változást hoz.

Pelvicenterünk megoldás az életminőség javításához! Tapasztalja meg Ön is! További információt kaphat honlapunk Tájékoztatók menüpontjában.

A cikk az Egészségház orvosainak közreműködésével készült.