Krupp, a kisgyermekes szülők réme

 

Kevés ijesztőbb dolog létezik egy szülő számára, mint amikor éjszaka először találkozik gyermeke Kruppos rohamával. Gyakran előfordul, hogy a gyermek napközben még vidáman játszik, éjjel azonban ugató köhögésre, sípoló légzésre és fulladozásra ébred.

Mi az a Krupp? Milyen tünetei vannak?

A Krupp a felső légút, azon belül a gége és a légcső gyulladásos megbetegedése. A Kruppot általában vírusok okozzák. A vírusok okozta gyulladás a gége-légcső nyálkahártyájának duzzanatával jár, mely felső légúti szűkületet, belégzési nehézséget okoz.

Ez a betegség jellemzően a csecsemők és kisgyermekek betegsége, ugyanis minél fiatalabb a gyermek, annál kisebb keresztmetszetűek a légutjai, melyet a Kruppra jellemző erőteljes nyálkahártya-duzzanat nagyon gyorsan képes beszűkíteni.

A beszűkölő légutak miatti belégzési nehezítettség mellett jellemző tünet a száraz, nagyon jellegzetes ugató köhögés, mely leginkább éjszaka, hajnalban jelentkezik. Az akadályozott belégzést száraz, sípoló hang is kísérheti. Szintén jellemző tünet a rekedtség, súlyosabb esetben fulladozás is előfordul a szűk légutak elzáródása, a nyálkahártya duzzadása következtében. Külső tünet lehet a sápadt arcszín, illetve az oxigénhiány következtében a kékesen elszíneződött ajak. A tünetek napközben enyhülnek, akár meg is szűnhetnek, azonban éjjel újult erővel lépnek fel.

Mi okozza a Kruppot?

Ahogy már fent említettük, a Kruppot vírusfertőzés okozza, mely leginkább a felső légutakat támadja meg. A betegség gyakran sima köhögéssel, orrfolyással, lázzal kezdődik, majd a fertőzés tovább terjed a hangszálakra, hörgőkre és légcsőre.

Mit tegyünk egy Kruppos roham esetén?

Az első és legfontosabb teendő, hogy próbáljuk megőrizni nyugalmunkat és megnyugtatni a gyermeket, hiszen épp elég ijesztő számára, hogy nem kap levegőt! Bár a Kruppos roham nagyon ijesztő tud lenni – főként, ha először találkozik vele a szülő – nagyon fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor próbáljuk megnyugtatni a gyermeket. A nyugtalanság, ijedtség fokozódása gyorsabb ütemű légvételhez vezet, mely súlyosbítja a gyermek fulladásos panaszait.

A második lépés a légutak hűtése és a párásítás! Ez azért fontos, hogy csillapodjon a köhögés, visszahúzódjon a duzzanat és minél rövidebb ideig tartson a roham. Ősszel és télen bugyoláljuk be a gyereket és azonnal vigyük levegőre, vagy nyissunk ablakot, hogy biztosítsuk számára hideg, friss és párás levegőt. Ha elérhető otthonunkban, a hideg, sós vizes inhalálás szintén csökkentheti a nyálkahártya duzzanatot. (Amennyiben nyugodt a gyermek az inhalálás során) Ha van otthon, adhatunk orvos által felírt szteroidos kúpot (pl.: Prednisolon kúp) A kúp a hatását lassabban fejti ki, melyre kb. 0,5-1 órát várni kell. Ezt az időt eltölthetjük hideg levegőn is, vagy nyitott ablak mellett, a tünetek csökkenése érdekében.

Fontos, hogy ne alkalmazzunk : melegpárásítást, meleg vizes inhalálást, semmiféle köptetőt!

Mikor forduljunk azonnal orvoshoz?

 • Ha a gyermek légzése hideg levegőre sem javul, légzése szapora, a gyermek nyugtalan, nyála folyik, nem tud nyelni.
 • Ha légzési segédizmait használja (orrszárnyi légzés, bordaközi izmok behúzódása, „jár a hasa”).
 • Ha a szája, arca az oxigén hiány miatt elkékül.
 • Csecsemők esetében, illetve amennyiben a gyermeknek más társbetegsége is van.
 • Ezekben az esetekben célszerűbb a mentőket értesíteni, mint hogy saját magunk, kockázatot vállalva autóba üljünk.
 • A légzés elégtelensége, vagy az oxigénhiány tüneteinek előfordulása esetén azonnal forduljunk orvoshoz, hívjunk mentőt!  Telefon: 112

 

Megelőzés:

Kruppos gyermeknél fontos, hogy figyeljünk a megelőzésre!

   • A gyerek szobáját ne fűtsük túl – inkább a gyereket öltöztessük fel jobban, vagy takarjuk be több réteggel – és biztosítsunk megfelelő páratartalmat.

   • Téli időszakban különösen figyeljünk a gyerekszoba megfelelő hideg vizes párásítására.

   • Kifejezetten fontos a gyakori szellőztetés, friss levegőben ritkábban alakul ki a fulladásos roham.

   • A köhögés megszüntetését az ágy fejrészének megemelésével is segíthetjük.

  A Kruppos tünetek (ugató köhögés) 2-3 naptól akár 3-7 napig is tarthatnak, majd ezután csillapodik a köhögés és átalakul hurutos, váladékos köhögéssé.

  Hasznos videó: 
  Kruppos roham – Életmentő szülők. Mit tegyünk, amíg megérkezik a gyermekrohamkocsi?

  A cikk Dr. Szakállas Rita gyermekorvos közreműködésével készült.