KAJAKÓMA: Mi ez és hogyan kerüljük el?

A kajakóma kifejezés sokak számára ismerős lehet, hiszen kivel ne fordult volna még elő, hogy egy finom étel elfogyasztása után nem vágyna másra, mint egy kiadós alvásra. De mi is pontosan ez a jelenség, miért alakul ki, és milyen hatással van az egészségünkre?

Mi az a Kajakóma?

A kajakóma, hivatalos nevén posztprandiális álmosság, egy kiadósabb étkezés utáni fáradtság és levertség érzése.

Miért alakul ki?

A kajakóma kialakulásának több oka is lehet, de fő okként a következőt tartják:

Szervezetünk az emésztésre koncentrál (fokozott véráramlással segítve az emésztőrendszerünket), így kevesebb vér jut az agyba, álmosságot idézve elő.

E fő ok mellett még az alábbiak játszhatnak szerepet:

Hormonális változások: Étkezés után a szervezet inzulint bocsát ki, hogy segítse a glükóz (cukor) sejtekbe történő bejutását. Az inzulinszint emelkedése növelheti a szerotonin és a melatonin hormonok termelését, amelyek álmosságot idézhetnek elő.

Makrotápanyagok összetétele: A magas szénhidrát- és zsírtartalmú ételek hatására először a vércukorszint gyorsan emelkedik, majd a gyors és nagyobb mennyiségű inzulin kibocsátás hatására a vér cukorszintje gyorsan lecsökken, mely szintén hozzájárulhat a fáradtsághoz.

Milyen hatással van az egészségünkre?

A kajakóma önmagában nem veszélyes, de jelzi, hogy étkezési szokásunk vagy étrendünk nem teljesen megfelelő. Ha gyakran tapasztaljuk ezt az állapotot, érdemes megvizsgálni, hogy milyen típusú és mennyiségű ételeket elfogyasztása után jelentkezik ez a tünet.

Hosszútávon az egészségtelen étkezések súlygyarapodáshoz, inzulinrezisztenciához és egyéb anyagcserezavarokhoz, akár cukorbetegséghez is vezethetnek.

5 Tipp a kajakóma elkerülésére:

Kiegyensúlyozott étrend: Figyeljünk a kiegyensúlyozott érkezésre, fogyasszunk olyan ételeket, amelyek megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmaznak fehérjéket, rostokat és egészséges zsírokat. Ezek lassítják a cukor felszívódását és segítenek stabilizálni vérünk cukorszintjét.

Kisebb, gyakori étkezések: Kerüljük a túl nagy adagokat. Inkább együnk kevesebbet, de gyakrabban a nap folyamán, hogy elkerüljük a túlzott teltségérzést és a vércukorszint ingadozásait.

Kerüljük a magas cukortartalmú ételeket: A cukros ételek és italok gyors és a szervezetet megterhelő vércukorszint változást okoznak. Helyettesítsük ezeket lassan felszívódó szénhidrátokkal, mint pl. a teljes kiőrlésű gabonák és zöldségek.

Hidratálás: Igyunk elegendő vizet az étkezések során és között, mivel a dehidratáltság is hozzájárulhat a fáradtság érzéséhez.

Mozgás: Egy étkezés utáni rövid séta (akár csak egy kör az épület körül) vagy könnyű testmozgás már fokozza a vérkeringést, javítja az energia szintet és majdnem olyan, vagy még nagyobb élénkítő hatással bír, mint egy kávé, ezzel is segítve elkerülni az álmosságot.

Összefoglalva: a kajakóma elkerülhető! Az egészséges étrend és életmódbeli szokások kialakítása, az egészséges élelmiszerek kiválasztása, valamint a változatos étrend fenntartása nemcsak az étkezés utáni álmosságot csökkentik, hanem hosszútávon az általános egészséget is javítják.  

Amennyiben az egészséges étrend kialakításában segítségre van szüksége, nem tudja eldönteni, milyen tápanyagokból, mennyi az ideális bevitel, forduljon bizalommal Egészségházunk dietetikus szakembereihez, akik személyre szabottan nyújtanak segítséget a megfelelő étrend és életmód kialakításában.

A cikk az Egészségház orvosainak közreműködésével készült.