Tudjuk mit kellene, mégsem csináljuk!

 

1948. április 7-én kezdte meg működését az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Erre az eseményre emlékezünk ma, az egészség világnapján, felhívva a figyelmet egészségünk fontosságára!

A WHO szerint az egészség nem a betegség hiánya, hanem a teljes testi, lelki jólét állapota. Az egészséges életmód kialakítása és fenntartása elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez és a betegségek megelőzéséhez.

Lássuk mit tehetünk mi magunk az egészségünkért?

1) Egészséges táplálkozás: A változatos, kiegyensúlyozott, tápanyagban és vitaminban gazdag étrend (zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, sovány fehérjét tartalmazó étel, egészséges zsír) kiemelkedően fontos. Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, a magas cukortartalmú és zsíros ételeket!

Tippünk: Főzzünk és csomagoljunk magunknak! Az elkészített ételt a munkahelyünkre is magunkkal vihetjük, és így elkerülhetjük, hogy farkaséhesen beszaladjunk egy pékségbe vagy egy gyorsétterembe valami harapni valóért. Bár csábító, hogy ma már mindent megkapunk készen, leélhető egy élet úgy, hogy még főznünk sem kellene, de nem tudjuk, hogy a készen kapott étel milyen alap- és adalék anyagokból áll, ami szervezetünkre ártalmas (is) lehet. Fogyasszunk hetente 3-szor halat (mely omega-3 zsírsavban gazdag), krumpli vagy tészta helyett használjunk rizst, zöldségeket köretként, péksütemények helyett együnk gyümölcsöt (frissen vagy aszalva), salátát, és a filmnézés, mozizás közbeni chips nassolást is cseréljük le magvakra, friss gyümölcsökre, zöldségekre. Ezzel nem csak testünk, szívünk, ereink egészségét támogatjuk, hanem a lelkünkét is. Legyünk kreatívak!

2) Megfelelő hidratáltság: A rendszeres, kiegyensúlyozott étkezéshez hasonlóan nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is. A folyadék ne kávé, gyümölcslé vagy üdítő (cukormentes se) legyen, hanem víz!

A víz hidratál és vitalizál, támogatja a méregtelenítést, javítja az agyi funkciókat, támogatja az emésztőrendszert, elősegíti a testhőmérséklet szabályozását, támogatja az ízületek működését, elősegíti a bőr egészségét, csökkenti az étvágyat, megelőzi a dehidráltságot, segíti az energiaszint növekedését.

Tippünk: Annak érdekében, hogy ne felejtsünk el inni, használjunk vizespalackot, amit mindig magunknál tartunk, és bármikor ihatunk, amint megszomjazunk. Ha íróasztalnál dolgozunk tegyük napközben asztalunkra a palackot, de félóránként-óránként jelző telefonos emlékeztetőt, applikációt is használhatunk, hogy figyelmeztessen minket az ivásra.  

3) Rendszeres testmozgás: A rendszeres testmozgás nem csak fizikai egészségünknek kedvez, hanem mentális jólétünkre is pozitív hatással van. Növeli a koncentráció készségünket, a testtudatosságunk fejlődik, segít az alvászavar leküzdésében.  A hetente néhány alkalommal legalább 30 perces, mérsékelt vagy intenzív testmozgás javítja az általános egészséget, erősíti az izmokat, támogatja a szív-és érrendszer egészségét, csökkenti a stresszt.

Tippünk: Ha nem tudjuk eldönteni, milyen mozgásforma lenne számunkra a megfelelő, kezdetként megfelel, ha csak kissé erőltetettebb tempóban, minél többet sétálunk. Ezen kívül választhatunk bármilyen kültéri sportot: futás, kerékpározás, használhatunk kondiparokat is, ráadásul ezek a választások anyagilag sem megterhelőek. Ha nem szeretünk magányosan edzeni, választhatunk csoportos foglalkozásokat, csatlakozhatunk futóközösségekhez is. 

Tudta, hogy az egészséges életmódhoz naponta legalább 10 000 lépést kellene megtennie? Van, aki észrevétlenül, munkája során megteszi ezt a távot, de van, akinek a napi 8 órás munkavégzése után még sétálnia kell, hogy elérje ezt a lépésszámot. Használjunk lépésszámlálót, mellyel könnyedén követni tudjuk lépéseink számát.

Minden megtett méter számít!

4) Megfelelő alvás: Az alvásnak alapvető szerepe van az egészség megőrzésében és a betegség megelőzésében. A megfelelő alvási időtartam és minőség segíti az immunrendszer erősítését, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések veszélyét és a stresszt, javítja a hangulatot és a teljesítőképességet.

Tippünk: Alakítsunk ki rendszeres alvási rutint, próbáljunk minden nap azonos időpontban lefeküdni és felkelni, még hétvégéken is. Egy jó fürdő, olvasás segíthetnek felkészülni az alváshoz. Kerüljük a koffein- és alkohol tartalmú italok fogyasztását elalvás előtt. Teremtsünk optimális környezetet az alváshoz, legyen csendes, teljesen sötét és hűvös a hálószobánk. Fontos a kényelmes matrac és párna is. Kapcsoljuk ki, vagy vigyük ki az elektronikus eszközeinket, a hálónkban ne legyen TV! Lehetőség szerint alvás előtt kerüljük az érzelmi- és mentális stresszt.

5) Stresszkezelés: A túlzott stressz az egyik leggyakoribb ártalom mentális egészségünkre. A stressz gyengíti az immunrendszerünket, ezért könyebben megbetegedhetünk, a stressz hormon folyamatos, hosszútávú termelődése pedig fáradsághoz, lehangoltsághoz vezethet.

Tippünk: Mivel a stressz mindennapjaink része, tanuljuk meg a számunkra legmegfelelőbb módon kezelni. Meditálhatunk, légzéstechnikákat sajátíthatunk el, relaxációs gyakorlatokat végezhetünk, hangterápiás kezelésre járhatunk, de sokszor egy forró fürdő vagy egy örömteli hobbi (olvasás, zenehallgatás, színház) is megoldást jelenthetnek. Amennyiben úgy érezzük, hogy a ránk nehezedő stresszel nem tudunk egyedül megbirkózni, kérjük szakember segítségét!

6) Rendszeres egészségügyi ellátás: Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a rendszeres egészségügyi szűrővizsgálatokon való részvétel a betegségek megelőzésének egyik kulcseleme! Számos krónikus betegség kialakulása megakadályozható, ha időben tudomást szerzünk kezdetükről, így még ideje korán változtathatunk életmódunkon, illetve igénybe vehetünk valamilyen kezelést. A korai stádiumban elkezdett kezelés jelentősen javítja a gyógyulási esélyeinket. Ne feledjük! A rendszeres szűrővizsgálat akkor is elengedhetetlen, ha tünetmentesek vagyunk!

Bármilyen panaszunk van, keressünk fel szakembert!

Bár úgy tűnhet, hogy az egészséges életmód kialakítása és fenntartása nem mindig könnyű, hosszú távú előnyei felülmúlják az esetleges nehézségeket. Ez a nap jó alkalom arra, hogy megtegyük az első lépést az egészséges életmód kialakításához. Az egészség a legnagyobb kincs, amelyre vigyázni kell, hogy boldog, panaszmentes, teljes életet élhessünk!

A cikk az Egészségház orvosainak közreműködésével készült.